Fedor Malík:
Müceddere a iné

Fedor Malík, 21. marca 2023     3 minúty čítania

Akosi často sa v ostatných mesiacoch vraciam do minulosti. O pár mesiacov, o pár rokov... Upokojuje ma to a navyše, v spomienkach nachádzam aj kopu inšpirácií.



Foto: Pravda

Veľa som v tých zašlých časoch cestoval a veľa som poznával. Nuž a mal som v tom čase aj destinácie, do ktorých som sa rád vracal. Napríklad Balkán či Blízky východ. Predsa len, iní ľudia, iné zvyklosti, iný tanier na stole...

V deväťdesiatych rokoch bolo mojou srdcovkou Turecko. Absolvoval som tam niekoľko medzinárodných konkurzov vína. V Istanbule, v Ankare, Kapadócii. To je centrálna Anatólia, kraj divokých koní a (v tom čase) aj nedobrého vína. Stal som sa tam aj čestným občanom mesta Ürgup... Na tureckú gastronómiu si bolo treba zvykať. Varené ovčie mozgy som nemal rád v ponuke, iné veci som si však obľúbil. Napríklad kuskus či bulgur.

Bulgur je kostrou obilninovej tureckej kuchyne. Drví sa nahrubo z naparenej a sušenej pšenice a podáva sa v stave ,,al dente" s mäsom (nie bravčovým!), zeleninou a korením. Je to príťažlivé, voňavé a chutné. Z bulguru si pripravíme polievku, šalát aj hlavné jedlo. Poďme na to.

Polievka, po turecky ,,bulgur corbasi". Potrebujeme bulgur (120 g), cibuľu (120 g), maslo, paradajky, zelené korenie, kečup, soľ. Do spareného bulguru namiešame všetko ostatné (cibuľka opražená!), polievku povaríme a je hotová za 20 minút. V jednej porcii je utajených 140 kalórií energie, 20 mg vápnika, 80 mg fosforu, vitamíny A, B1, B2 a C. A nulový obsah cholesterolu. Avšak len v prípade, ak použijete namiesto masla margarín... Tak to aspoň tvrdia tureckí autori knihy Samples from turkish cuisine.

Ideme ďalej. Bulgurový šalát s vlašskými orechmi (batirik). Do pripraveného bulguru pridajte drť z vlašských orechov, zelenú cibuľku, petržlenovú vňať, bazalku, červené korenie, cherry paradajky (červené aj žlté), olivový olej a citrónovú šťavu. Chutilo vám?

Napokon hlavné jedlo. Müceddere - bulgurovo-šošovicový pilaf s olivovým olejom. Príprava je prostá. Opláchnutý bulgur zalejte horúcou šošovicou. Pridajte nasekanú bielu cibuľu, rajčinovú pastu, soľ, korenie, panenský olivový olej. Pripravený pilaf nechajte ešte cca 20 minút v teple pod pokrievkou. Potom ho porcujte a posypte nasekanou pažítkou. Iste vám bude chutiť ako to originálne müceddere z čarovného tureckého regiónu Gaziantep...



Diskusia k článku







 



TOPlist