Mrazená aj zaváraná:
7 spôsobov, ako spracovať tekvicu do zásoby

Jana Klimanová, dnes 06:00     5 minút čítania

Správne skladovaná tekvica síce vydrží aj niekoľko mesiacov, no niektoré odrody sa kazia pomerne rýchlo. Lepšia cesta je preto pomôcť si mrazničkou alebo konzervovaním.



Foto: Shutterstock

Vďaka svojej jemnej chuti je tekvica základom mnohých slaných jedál, ale aj sladkých múčnikov. Ako túto kráľovnú jesene uchovať a spracovať, aby ste si ju mohli vychutnávať po celý rok?

Mrazená tekvica

Mrazenie je overený spôsob, ako veľkú úrodu rôznej zeleniny či ovocia spracovať a postupne zužitkovať. A platí to aj o tekvici.

Umytú a osušenú tekvicu nakrájajte na kúsky a lyžicou vydlabte časť vnútra so semenami. Potom odstráňte šupku, dužinu nakrájajte na malé kocky a vložte do uzatvárateľných plastových vreciek alebo nádob. Zamraziť môžete aj nastrúhanú dužinu.



Foto: Shutterstock

Mrazenú tekvicu pred použitím nerozmrazujte. Výborne sa hodí do dusených jedál, do rizota, prívarkov, či polievok, ale aj na pečenie koláčov.

Mrazené pyré

V mrazničke môžete uskladniť prebytok tekvice aj vo forme pyré. Ošúpanú tekvicu zbavenú semienok uvarte vo vode alebo vývare, rozmixujte a nechajte zamraziť v plastových nádobách.

Výraznejšiu chuť pyré dosiahnete, keď tekvicu najskôr upečiete. Dužinu zbavenú zrniečok nakrájajte na pásiky, položte na plech vyložený papierom na pečenie šupkou nadol a v rúre predhriatej na 180 stupňov pečte približne tridsať minút. Po tomto čase dužinu zbavte šupky, rozmixujte a dajte zamraziť.

Takéto neutrálne mrazené pyré sa hodí do krémových polievok, omáčok, rizota ale aj do tekvicových placiek či koláčov. Ak chcete pridávať pyré do slaných pokrmov, pri pečení tekvicu môžete ochutiť soľou, bylinkami, čiernym korením a pokvapkať olivovým olejom. Naopak pri využití v sladkých pokrmoch tekvicu pred pečením posypte štipkou mletej škorice a trstinového cukru.

Ktorá je tá správna?

Neviete, ktorá tekvica sa najlepšie hodí pre mrazenie, nakladanie, na pyré či džem? To všetko sa dočítate v článku: Dôležité rozdelenie tekvíc podľa využitia v kuchyni: Ktorá je najlepšia na pečenie, pyré, do polievky, či ako diétne špagety?


Tekvicová presnidávka

Ak chcete potešiť svojich drobcov, ale aj dospelácke maškrtné jazýčky, pripravte im z tekvice zdravú detskú výživu.

Nakrájanú očistenú tekvicu zbavenú semienok poduste spolu sa jablkami a hruškami domäkka. Pridajte cukor, štipku mletej škorice, rozmixujte a nechajte zovrieť. Pripraveným pyré naplňte menšie zaváraninové poháriky, uzatvorte a nechajte vychladnúť hore dnom alebo sterilizujte.



Foto: Shutterstock

Sladký kompót aj nakladaná tekvica na prívarok

Z tekvice si môžete na zimu pripraviť aj sladký kompót. Bude skvelým doplnkom k mnohým vašim chutným jedlám, ale použiť ho môžete aj do koláčov.



Pre každú gazdinku je veľmi praktické aj zasterilizovanie nastrúhanej bielej tekvice, ktorá sa tradične používa na prípravu prívarku. V zime už len stačí siahnuť do špajze...





ANKETA: Robíte si zimné zásoby tekvice?

69,2%



30,8%







Diskusia k článku







 



TOPlist