Zaváraná tekvica na prívarok fotorecept

mojack - fotkamojack, 16. augusta 2011
Zaváraná tekvica na prívarok (fotorecept)
Foto: mojack

v zime sa zíde.....a takto zaváraná tekvica vydrží aj dlhšie.

Suroviny

3 kg
Nálev:
1 l
1 dcl
20 g
10 g
 čerstvý




Postup

  1. 1

    Tekvicu umyjeme, ošúpeme a

    Zaváraná tekvica na prívarok (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    nastrúhame na hrubom strúhadle.

    Zaváraná tekvica na prívarok (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Tekvicu zalejeme studenou vodou, necháme do druhého dňa.

    Zaváraná tekvica na prívarok (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom ju vyžmýkame a plníme do pohárov, kde sme na spodok dali trochu čerstvého kôpru.

    Zaváraná tekvica na prívarok (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Natlačíme 2-3 cm od vrchu. Nálev, ktorým budeme zalievať musí byt studený.

    Zaváraná tekvica na prívarok (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Nálev si robím večer a do druhého dňa mi vychladne. Sterilizujem 30 minút. Nálev: Všetky suroviny prevarím. Nechám vychladnúať,

Diskusia k receptu

hortenzia51
Rada by som vedela ,že aký má to význam tekvicu nastrúhanu nechať stáť vo vode do druheho dňa???
mojack
Zislala som tento recept od susedky , zacala som ho robit. Odvtedy som nevyhodila ani jeden pohar. Pedtým som nenamáčala struhanu tekvicu a musela som vyhodit. Asi z tekvice sa vyluhuju niečo, čo sposobuje kysnutie. Tekvica takto robena nie je rozvarena, a nemusím pridavat ocot, ani kopor. Iba dosolim a pridam cukor podla potreby.
elen52
Ja tekvicu nastrúham trošku posolím, nechám postáť vo vandlíku a natlačím do O,7 l pohárov. Navrch dám jednu lyžicu octu a zavíčkujem. Sterilizujem asi 20 min. Je to osvedčený recept, roky to robím.
evanaaa
Zaujímevé, ale nevylúhuje sa s tým škodlivým aj veľa vitamínov ( minerálov)? Viem, tekvica je háklivá, ale iste existuje aj iný, spoľahlivý recept, napr. od Elen52, i keď aj tento treba vyskúšať a porovnávať.
babkamt
elen52,na tekvicu do pohára dáš len 1 pl octu?Nedávaš žiadnu inú tekutinu?Chcela som si otvoriť tvoje recepty,no nepodarilo sa mi.Môžeš,prosím odpovedať? Ďakujem.
1x martau
malusa
To macanie vo vode je zbytocne,ked sa nasoli pusti tekutinu tak ako pise elen52.
mojack
Ja len pišem ako sa mi to osvedčilo a som s tým spokojná. Hoci som vyskúsala aj len s octom na 0,7 dcl - 1 PL octu a to sa mi kazilo. Treba len vyskúšat a každy si vyberie ten ktorý mu "sadne"
elen52
Na vrch natlačeného pohára s nastrúhanou tekvicou dám len jednu polievkovú lyžicu octu, naozaj roky to už robím, ešte mám v komore pár pohárov od vlani. Teraz som sadila cuketu a tiež som ju tak zavarila. 6iadnu teutinu tam netreba dávať, lebo tekvica pustí šťavu tým že je posolíš.
hrka
a dá sa takto zavariť aj cuketa?
natascha1
Zaváhala som tekvicu podľa @Elen52. Zo siedmich pohárov som už musela dva vyhodiť. Po dvoch týždňoch od zaváranie začali kysnúť. Neviem, kde som urobila chybu. Mám ešte nejaké tekvice, tak ich skúsim zavariť podľa @Mojack , snáď budem úspešnejšia.
natascha1
Zaváhala - zavárala. Tablet mi dopĺňa slová a pridaný komentár som pred odoslaním neskontrolovala, za čo sa ospravedlňujem
natascha1
Dopadlo to 50 na 50. Cca polovica pohárov som musela vyhodiť. Neviem, kde sa stala chyba, snažila som sa dodržať maximálnu hygienu a aj dosť dlho som sterilizovala. Tohto roku som radšej tekvicu uskladnia v mraznička.
1x haji
radost
@Natascha1 (5.9.2018 20:24)

ja tekvice nezaváram,nemrazím..v paneláku dolu v suchej pivnici vydržia do jari..pravda-musia byť zdravé..tento rok som posledné hokkaido varila v máji-nič mu nebolo..šupu som neokrajovala-stále bola jedlá..robím tak desaťročia...
haji
@Radost (5.9.2018 21:40)
Tiše závidím. Náš panelákový sklep - nesklep je teplý. Měla jsem hokaido a maslovou tekvicu na balkone, ale bohužel mi, holky, odešly. Nevychytala jsem teplotu. Začalo dost mrznout a to, i když jsou zabalené, nerozchodí. Letos jsem zavařila cukety, 4 velké poháre podle @Klukodvody. Uvidím, jak to dopadne. Ale spíš se budu snažit je spotřebovat co nejdřív. Člověk se s tím dělá a ráda bych je ve zdraví spapala. Kdo nic nedělá, nic nepokazí. @Natascha1 někdy to dělají i sklenice a víčka - jsou spolu nekontabilní. Je plno diskuzí, že některá víčka jsou vadná /větší o nějaký milimetr/, sklenice mají nahoře hrbolatý povrch - toť daň za laciný dovoz z asijských a podobných destinací. A spousta jiných důvodů může výsledek ovlivnit. Chce to klid a nenechat se odradit. Hledat schůdné cesty. Přeji pevné nervy a hodně štěstí!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia