Fedor Malík:
Modranský šmorn

Fedor Malík, 18. januára 2011     2 minúty čítania

Stará modranská kuchyňa nebola bohvieako bohatá.


Foto: Pravda

Fedor Malík


Bola však dobrá a chutná. Prelínali sa v nej slovenské, nemecké, maďarské i židovské recepty. Veľa sa nezachovalo a tých pár rodinných kulinárskych kníh väčšinou skončilo v harmaneckých papierňach.

Našťastie skvelé modranské kuchárky, naše babky i prababky, neboli hluchonemé. Ústne podania sa kopírovali z generácie na generáciu... Pozri Skvelé múčne lahôdky Mäsa bolo v minulosti pomenej a tak v kuchyni vládli múčne jedlá. Slané i sladké. Osúchy, rezance, slíže, halušky, nákypy, kapustníky, lokše, fánky, šišky, zázvorníky, štrúdle, makovníky, orechovníky, pupáky...

Nuž a ešte čosi, čo som si nechal ako prekvapenie na záver – modranský šmorn. Alebo sladký trhanec... Ešte pred polstoročím sme ho mávali na tanieri každý týždeň. Obyčajne v pondelok alebo v piatok.

Bol chutný i sýty. Deti ho zbožňovali a dospelí ho jedli viac-menej z donútenia. Matka ho vždy napiekla dva-tri hlboké plechy. Čo plech, to jedna dávka cesta. Ani riedkeho, ani príliš hustého.

Vymiešalo sa z dvoch hrnčekov krupicovej múky, šiestich vajec a z pol litra plnotučného mlieka. Plech sa vymastil maslom a „šmorn“ sa piekol do zlatova. Už takmer hotové jedlo sa na plechu rozdrobilo na trhance a tie sa nechali ešte trochu dopiecť.

Šmorn sa u nás podával s marhuľovým kompótom a zapíjal vodou z Firígľovskej studničky. Tí dospelí k nemu vraj vtedy pochlipkávali sladký modranský samotok...




Diskusia k článku

cinkla
Pridu vnucikovia, vyskusam, polejem ovocnou stavou, isto to bude dobre.Schmorn, schmorn .... mozno je ten nazov z rakuskeho Kaiserschmaren -teda cisarsky trhanec ? Urcite ho urobim. Dakujem pekne za recept.
arasidka
a jéje - náš dobrý "kajzešmor".Robievam ho, naučila ma to vriť lmoja babka. Je to ale makačka, lebo ono keď sa to na ten plech naleje, nechá sa to zapiecť ako koláč, ale potom zoberieš dve vidličky a koláč trháš nemilosrdne na menšie kúsky, po krátkej chvíli zase mrvíš a mrvíš, až sa kúsky začnú rozsýpať. Pritom sa opekajú do zlatova, naložíš na tanier a na vrch naukladáš kompót, vynikajúci je fakt ten marhuľový, ale dobré je to aj s iným, napríklad čerešňovým kompótom, kto chce, jemne si to aj pokvapká šťavou z kompótu, trošku posype práškovým cukrom s vanilkou. Ja ho robím z hrubej krupice, alebo i detskej.
arasidka
ej a zabudla som ešte dodať, že je to niečo odvodené od toho rakúskeho, len neviem, prečo pán Fedor píše o modranskom, já zastávam názor - že aj pezinskýýýýý!
gourmand
jasné nič nové "kaiser schmorn", modra bola furt len rakusko-uhorsko, koleso nevymysleli....






 



TOPlist