Fedor Malík:
Modranský kugluf

Fedor Malík, 12. marca 2019     2 minúty čítania

Keď Tatári v 13. storočí vykynožili pod Malými Karpatmi pôvodné slovanské obyvateľstvo, prišli k nám Nemci. Klčovali tu lesy, zakladali vinice a kultivovali krajinu. Žili sme s nimi takmer sedem storočí. V zhode a v spolupráci.



Potom prišla fyloxéra. Vošková a „vďaka" fašizmu aj medziľudská. Nemcov sme potom vysťahovali. Zostali po nich názvy viníc, zopár spomienok, zopár kuchárskych receptov.

Napríklad taký recept na modranský kugluf, modranskú bábovku. Slanú aj sladkú. Slanú? Áno, aj slanú. V niektorých našich domácnostiach sa pečie podnes. Ten môj originálny recept pochádza od pani Henriety Weberovej. U nej môj otec, privandrovalec z Považia, niekoľko rokov prebýval...

Slanú bábovku dnes spolu piecť nebudeme. Po prvé, na programe dňa sú sladké dobroty, nuž a po druhé, recept na túto dobrotu si ešte ponechám pre seba. Pri bábovke však zostaneme. Pripravíme si bábovku sladkú alsaskú. Je veľmi podobná tej modranskej. Ideme na to...

Pol deci vínovice zmiešame s vodou (pomer 1 : 1). V kastróliku nato zohrejeme dve deci mlieka a pridáme doň 100 g múky a kvasnice. Zmes vymiešame dohladka a necháme ju 20 minút odležať. Potom na dosku preosejeme 400 g múky, zapracujeme do nej kvások, jedno vajce, trocha soli a 80 g práškového cukru. Cesto spracujeme a pridáme doň 200 g masla a za hrsť hrozienok. Cestovú guľu necháme ďalšie dve hodinky na pokoji.

Spolu s mandľami ju dávkujeme do vymúčenej bábovkovej formy. Kugluf necháme oddychovať ďalšiu hodinu a konečne bábovku pečieme v rúre pri 180 °C, približne 50 minút. Vyklopíme ju z formy a posypeme vanilkovým cukrom (vanilkovým, nie vanilínovým!!).

Dobrá, chutná a vzhľadná bábovka vyžaduje vaše majstrovstvo aj váš drahocenný čas. Však si len zrátajte, pri jej pečení ste strávili takmer celé nedeľňajšie doobedie...



Diskusia k článku







 



TOPlist