Moderátorka Alena Heribanová:
Byť v kuchyni je pre mňa radosť

Nora Krchňáková, TV Varecha, 12. marca 2022     6 minút čítania

Obľúbená hlásateľka, moderátorka a spisovateľka svoju pozitívnu energiu rozdáva všetkým okolo seba. Najmä však svojim dvom dcéram a dvom vnučkám, ktorým často a rada varí. Na čo dobré ich vždy naláka?



Alenka Heribanová nám v TV Varecha pripravila pečené kura plnené kyslou kapustou, ktoré má u nich doma veľký úspech najmä v zimnom období, keď chýba slnko a vitamíny.

Foto: Nora Krchňáková, TV Varecha


Varíte často? Kedy a ako ste sa naučili variť?

Varím často a rada. Mám šťastie, že momentálne na to mám aj čas, aj veľkú kuchyňu prepojenú so záhradou, kde radi stolujeme. Občas si priletí vtáčik a dozobe, čo zostalo po raňajkách, takže byť v kuchyni je pre mňa radosť. Varenie má v rodine tradíciu, skvele varila babička, maminka a ja sa veľa učím aj od mojich dievčat. Obidve študovali v zahraničí a často chodili na stáže do Talianska, kde sa okrem štúdia učili v rodinách aj variť a piecť. Táto škola života je fantastická. A navyše varenie pre milovaných je aj venovanie kúska srdiečka priamo do taniera!

Sú vaše dcéry a vnučky veľkí hladoši? Varíte a pečiete spolu?

Sú jedlá, na ktoré ich vždy nalákam. Na rezeň, klasický vysmážaný šnicel, sa vždy tešia, majú dobrú rakúsko–uhorskú chuť v génoch. S deťmi som varila často. Boli to väčšinou rodinné veľké obedy, pri ktorých sa sedelo a „klábosilo“ do večera, s vnučkami radšej pečiem vianočné pečivo. Sú ešte malé, takže väčšinou spolu zalepíme a zamúčime celý dom, ale vonia vždy krásne...

Ste veľmi zaneprázdnená a preto máte určite v rukáve mnoho tipov na rýchly obed či večeru...

Moja zásada je recyklovať a neplytvať potravinami. Naučila som sa to dokonale v Nepále, kde nechať jedlo a vyhodiť ho, je najväčším hriechom. Varím teda väčšinou z toho, čo dom dá a čo treba spotrebovať. Rada varím rýchlo, čerstvo a nie veľa, aby nezostávalo. A klasiku, čo v reštaurácii nenájdete iba tak, ako ryžový nákyp, rôzne soté z hydiny s hrozienkovou ryžou, zemiakové a zeleninové „rösti“ a šaláty.

Veľa cestujete, ktorá zo svetových kuchýň je vaša obľúbená?

Mám rada ryby na rôzny spôsob, najradšej v prímorských krajinách. A taliansku kuchyňu, ale úplne najviac kuchyňu mojej babky – to nebolo nebo v papuľke, ale raj na zemi... Jej lokše s makom a so slivkovým lekvárom a domáci bylinkový čaj s medom... Slnko zapadalo, po túre na Čachtický hrad sme sedeli na vyhriatom prístenku jej dedinského domu a na kolenách držali misu a džbán s čajom a jedli sme do úplného vyčerpania. A koľko lásky v tom bolo!

Musíte sa obmedzovať v jedle alebo si môžete dovoliť jesť všetko?

Naučila som sa, s mojou vrodenou disciplínou, jesť všetko, ale primerane veku a pohybu. Takže teraz je to menej, ako bývalo kedysi, ale zahŕňa naďalej všetko slané, sladké aj mastné. Diéty som nedržala, nehladujem, netrápim sa, nerozmýšľam o jedle, iba vtedy, ak je aktuálne predo mnou. Skôr plánujem prechádzky, šport, kultúru, večery na koncertoch, v opere. Radšej trávim večery iba pri poháriku vína a drobnom snacku ako pri posedení so známymi do noci pri dobrej večeri. Takéto stretnutia sa konajú skôr pri obede.

Aký je váš návod na mladistvý vzhľad, ktorý máte už roky? Ako sa udržiavate v kondícii?

Všetko s mierou a čistou hlavou, ak sa dá. Ak pomáha šport, tak to je cesta, aspoň pre mňa. Už druhý rok som spolu s kolegom Dušanom Gabánim ambasádorkou Centra aktívneho starnutia, čo je skvelý cezhraničný projekt našej UK a univerzity v dolnorakúskom Sankt Pöltene. Ide o zapojenie seniorov do aktívneho športovania, zatiaľ novootvorené krásne centrum na Lafranconi, posilňovne, bazén sú plne obsadené seniormi a výbornými trénermi. Tam chodím aj ja cvičiť a vrele to odporúčam. A iné záľuby – záhrada, čítanie, cestovanie. Ale najdôležitejšia na výzor a energiu je láska – tým žije najkrajšie duša aj telo...

Pozrite si videorecept, ktorý Alena Heribanová nakrútila v TV Varecha:






Textovú verziu videoreceptu nájdete TU:










Diskusia k článku







 



TOPlist