Miloš Mikuš:
Gurmánske spomienky na dovolenku

Doc. RNDr. Miloš Mikuš CSc., vedec s vareškou a pohárom vína, autor kuchárskych kníh, 19. augusta 2021     3 minúty čítania

Z letných dovolenkových destinácií si neprinášame len bronz, suveníry a prázdne peňaženky, ale aj príjemné spomienky, z ktorých časť patrí lokálnemu jedlu a vínu. Tie dotvárajú atmosféru miesta a tento genius loci sa len veľmi ťažko prenáša domov.



Foto: archív Miloša Mikuša

Platí to hlavne o víne. Väčšinou sme sklamaní, že víno, čo nám tam tak veľmi chutilo, sa nám doma nezdá nijak výnimočné. S jedlami je to len o trochu lepšie. Aj keď šanca, že sa nám podarí dokonale napodobniť miestne špeciality, je len mizivá. Napriek tomu sa často o to snažíme, aby sme si aj takto pripomenuli príjemné chvíle dovolenky. Chuťová pamäť je veľmi silná, a ak sa nám to podarí, máme pocit, akoby sme boli na chvíľu späť.

Hoci to vôbec nie je ľahké, za pokus to stojí. Reprodukciu jedál z cudziny komplikujú špecifické lokálne koreniny, netradičné postupy, a hlavne kvalita a čerstvosť miestnych surovín. Najmä jedlá zo stredomorskej oblasti sú nám chuťovo blízke, a navyše sú aj preukázateľne zdravé, preto sme pre vás načreli do receptov zaváňajúcich dovolenkovou atmosférou. Prejdeme sa spolu Stredomorím, Balkánom a skončíme až v Gruzínsku. Dobrú chuť!

Recepty Miloša Mikuša, ktoré vám pripomenú dovolenkové destinácie:











Diskusia k článku










TOPlist