Menej tradične:
Máte radi syr s bielou plesňou? Toto je zbierka originálnych nápadov, ako si ho vychutnáte ešte viac

Veronika Lucáková, dnes 06:00     7 minút čítania

Vyskúšajte super tipy, s ktorými si užijete svoj obľúbený syr v nových variáciách.



Foto: Shutterstock

Nepodávajte ho rovno z chladničky

Syr s plesňou na povrchu je chutný aj celkom obyčajne nakrájaný s kúskom chleba či pečiva alebo ako chuťovka k vínu. Ak sa ho takto chystáte podávať, aby sa dokonale rozvinula jeho chuť a vôňa, kľúčová je jeho teplota. Syr vyberte z chladničky aspoň 30 minút pred servírovaním a nechajte ho postáť pri izbovej teplote.

Skvelo chutí s medom, orechmi, sušeným ovocím, brusnicovou omáčkou alebo s čerstvým ovocím ako sú napríklad hrušky, jablká, hrozno či figy.

Nebojte sa kombinovať rôzne chute. Experimentujte s kontrastmi – sladké (med, ovocie), slané (slanina, oriešky), pikantné (čili, horčica).

Skúste však Hermelín, Camembert, Encián, Plesnivec či iný syr s bielou plesňou pripraviť na rôzne aj menej tradičné spôsoby.

Pečený v chlebovej miske

Vydlabte menší bochníček chleba alebo chlebovú žemľu, vložte doň celý syr s bielou plesňou, posypte ho tymianom, cesnakom a pokvapkajte medom. Bielu pleseň na povrchu syra nakrojte, aby sa syr vo vnútri lepšie roztápal.

Pečte v rúre na 180 °C asi 15–20 minút, kým sa syr neroztopí. Chlieb môžete natrieť cesnakovým maslom pre ešte intenzívnejšiu chuť.



Foto: Shutterstock

V lístkovom ceste alebo aj vyprážaný

Obaľte celý syr v trojobale (múka, vajce, strúhanka) a vypražte v oleji dozlatista z oboch strán. Podávajte s brusnicovou omáčkou alebo pikantným džemom. Obalený syr môžete rovnako dobre aj upiecť v rúre alebo pripraviť v teplovzdušnej fritéze.


Vyskúšajte aj syr v župane. Syr dobre zabaľte do lístkového cesta spolu s lyžicou medu a nasekanými vlašskými orechmi, pridať môžete aj plátky šunky či prosciutta. Upečte v rúre dozlatista a potom už len vychutnajte napríklad s listovým šalátom.



Foto: Shutterstock

Grilovaný

Syr môžete ugrilovať na grilovacej panvici, na klasickom grile alebo aj v rúre na funkcii gril. Nezabudnite ho dochutiť, napríklad rozmarínom, čili vločkami, rôznym grilovacím korením a pokvapkať olivovým olejom. Grilujte 5–7 minút. Syr servírujte napríklad s grilovanou zeleninou alebo čerstvou bagetou.


S ovocím

K rôznym druhom syra s bielou plesňou sa skvelo hodí hrozno, figy, brusnice ale aj hrušky, jablká či dokonca čučoriedky. Na syr položte ovocie, pokvapkajte balzamikovým octom a zapečte v rúre.

Na panvici môžete opiecť napríklad jablká či hrušky s cibuľou. Skaramelizujte plátky ovocia s nakrájanou cibuľou na masle s troškou medu alebo cukru a servírujte na opečenom syre.

Ako fondue

Celý syr vložte do zapekacej misky, prekrojte povrch a vložte doň cesnak, tymian a pokvapkajte bielym vínom. Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C asi 15 minút. Syr použite ako „fondue“ a namáčajte doň kúsky chleba, pečené zemiaky alebo zeleninu.



Foto: Shutterstock

Na pizzu aj burger

Nahraďte klasickú mozzarellu plátkami syra s bielou plesňou. Skombinujte ho s hruškami, orechmi a rukolou. Alebo namiesto mäsa dajte do burgerovej žemle celý menší ugrilovaný hermelín a pridajte karamelizovanú cibuľu a brusnicový džem.

Aj do polievky

Pripravte jemný zeleninový vývar, pridajte kocky zemiakov, cesnak a po uvarení zemiakov nakoniec aj nakrájaný syr s bielou plesňou. Rozmixujte dohladka. Polievku dochuťte soľou, korením a tymianom. Podávajte s krutónmi opečenými na masle.

Náplň do slaných palaciniek

Naplňte palacinky nakrájaným plesňovým syrom, špenátom a ochuťte štipkou muškátového orieška. Zapečte v rúre so smotanou a ďalším syrom navrchu.

Ako čipsy

Nakrájajte syr s bielou plesňou na tenké plátky, poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie, podľa chuti posypte napríklad sušenými bylinkami alebo grilovacím korením. Na 180 °C pečte asi 10 až 15 minút a po vychladnutí môžete chrumkať.

Skúste aj ďalšie super recepty, ako si vychutnať syr s bielou plesňou:

















ANKETA: Nechávate syr s bielou plesňou pred podávaním postáť pri izbovej teplote, aby sa rozvinula jeho chuť?

62,5%



37,5%







Diskusia k článku







 



TOPlist