Fedor Malík:
Medaily a medailóniky

Fedor Malík, 10. februára 2015     2 minúty čítania

Jurko vyrastal v skromných pomeroch rodiny podtatranského roľníka. Roky šli a z roľníka sa stal družstevník.


Foto: Pravda - Ivan Majerský


Robotovalo sa už na spoločnom. Jurko sa prispôsobil a kráčal v šľapajach rodinnej tradície. Vyštudoval strednú poľnohospodársku školu a zakrátko narukoval na dolniaky. Pezinok sa mu stal osudným. Ešte v rovnošate sa tam oženil s počernou Luciou. Naučil sa robotám vo vinici aj vínu začal rozumieť. V tamojšom družstve robil pár rokov skupinára. Bol pracovitý, rozvážny a ľuďom rozumel. Zapáčil sa i rodnej partaji. Tá ho povolala na okresný výbor strany.

Darilo sa mu. Postupoval nahor a v osemdesiatych rokoch bol dokonca vymenovaný za tajomníka pre poľnohospodárstvo. Chodil medzi ľudí, usmerňoval ich, radil im a odovzdával červené vlajky, ďakovné listy, uznania i medaily. Jedna sa ušla i súdružke Jožke, vedúcej modranskej viechy. Tá na súdruha tajomníka nedala dopustiť. Keď sa ohlásil, vždy ho čakalo to, čo miloval.

Bravčové medailóniky s kyslým cibuľovým šalátom z rožkových zemiačkov. Medailóniky boli jemne naklepané, jemne napácované, jemne posolené, jemne pokorenené. Nuž a v šaláte musela byť červená cibuľa, bobkový list a celé čierne korenie. Prvú porciu spapkal súdruh tajomník „len tak“. K tej druhej už požiadal o čašu mladého vlašáka z honu pod Kalváriou. Bolo to družstevné víno pivničného Milana Lančariča a nalievalo sa z fľaše s „vatikánskou“ žlto-bielou etiketou majstra Štefana Cpina. Takého vína sa dnes už v Modre nenapijete...



Diskusia k článku

kuchticka
Medajloniky boli iste dobre, a mam na ne chut uz teraz a salat k nim tak isto, len myslim na to meno "Lancaric". Je to na Slpvensku bezne priezvisko? My sme mali suseda tohoto mena v Cechach pred davnymi rokmi. Ak niekto vie nech odpovie. Vdaka.
tinca
Len kde zohnať rožkové zemiaky, kedysi sme ich na trhu kupovali od jednej babky,sú výborné na šalát, ale po tejto odrode zemiakov sa zľahla zem:)
hubata
@kuchticka : Lančarič je časté priezvisko v pezinskej oblasti
@tinca : veru máš pravdu, ja tiež nadávam na šľachtiteľov čo za blbosti vyšľachtili, veď to aby som mala v zásobe 3 druhy zemiakov: jedny na varenie, jedny na hranolky a jedny na šalát. Takto boli jedny poriadne, univerzálne ružiaky alebo biele a tie rožkové na šalát. Už podľa vizáže si zistila čo sa z nich varí. (Tie ružiaky boli neskutočne dobré upečené len tak v šupe v trúbe a k tomu kýbeľ kyslého mlieka...).
kuchticka
@hubata - vdaka. Mas pravdu s tymi zemiakmi. Byvali dobre, a nejlepsie pecene v supke. Ja jich I teraz peciem I varim iba v supke a takto ich I servirujem. Vsetci milujeme.
venusa
Červenú cibuľu mám veĺmi v obľube, je jemnejšia (biela detto) v chuti aj vôňou a nie je taká ťažká ako žltá. Pekne čítanie, také srdcu blízke, ako vždy.






 



TOPlist