Trendy:
Máte nadúrodu jabĺk? 15 skvelých nápadov čo s nimi

Redakcia Varecha.sk, 20. septembra 2017     7 minút čítania

Jonatánky, Jonagoldy, Granny Smith, Idared, Ontario, Red Delicious, ... ohromujúcich 30 tisíc odrôd jabĺk by sme mohli narárať na celom svete. U nás snáď neexistuje záhrada, v ktorej by sme nenašli aspoň jednu jabloň. A tá keď zarodí, zrazu nevieme, kam s konopí a jablká sa nám len hromadia v pivnici. Samozrejme, aj v pivnici sú dobré na zimu, ale keby ste sa predsa len chceli zopár jabĺk efektne zbaviť, tu je zopár ideí, ako na to:


Keď už jablkový koláč, tak efektný. Pomocou škrabky na zeleninu olúpte z dužiny jablka dlhé pásy, zviňte do špirál a vložte navrch koláča.




Keď sa vám nechce patlať s cestom, stačí, keď vydlabete väčšie jablká, naplníte ich granolou a necháte chviľku zapiecť.




Tak a tento dezert určite zvládnu aj začiatočníci: plátky jabĺk natrite arašidovým maslom, na ktoré poukladáte kúsky orieškov a čokolády.




Chcete potešiť svojho miláčika raňajkami v posteli? Francúzske toasty s kúskami dusených jabĺčok a javorovým sirupom sú dostatočne sexi.




Jablká namočené v čokoláde a obalené v orieškoch potešia najmä deti.




Jablkové ružičky trochu inak - zapečené v koláči. Zhnednutiu jablka predídete tak, že jablká namočíte do citrónovej šťavy.




Apple pie cake pops sú v podstate klasické jablkové koláče len v zmenšenej forme a napichnuté na paličku. Formičkou vyrežene 2 rovnaké tvary, medzi ktoré vložíte jablkovú plnku a paličku. Okraje cesta popritláčajte, aby plnka nevytiekla a nechajte upiecť.




Potvrdí to každý: jablkový crumble celkom najlepšie chutí s vanilkovou zmrzlinou. A čím sa crumble odlišuje od jablkového koláča? V crumble idú jablká naspodok pekáča a zasypú sa posýpkou.




Vedeli ste, že jablká fantasticky pasujú k mäsu? Takémuto jabĺčku plnenému mletým mäskom a hrozienkami by ste odolali len ťažko.




Kto by sa chcel hrajkať s cestom, môže vyskúšať aj jablká v takomto efektnom sviatočnom župane.




Teplý jablkový čaj servírovaný priamo z jabĺčok, tak to už je niečo.




Ale v lete iste viac poteší svieža jablkovo-škoricová limonáda.




Čo by sme si v zime počali bez sušených jabĺk. Ako ich u vás voláte? Štiepky, krížalky alebo moderne jablkové čipsy? Aby neboli také fádne, niektoré skúste tento rok jemne obaliť v škorici.




Jablkový svietnik je fakt efektný a pritom tak jednoduchý na výrobu. Potrebujete len ostrý nožík, čajové sviečky a vyleštené jablko.




Láka vás carving, teda vykrajovanie? Nebuďte labuť a skúste to najprv z jabĺčkom.



Foto: Shutterstock

Inšpirujte sa našimi jablkovými receptami:





Takto ste na tému jabĺk diskutovali:



















Zaujal vás tento článok?

Všetky nové články a recepty môžete dostávať každé ráno do vašej e-mailovej schránky.








Diskusia k článku

kimlo
Rad by som vedel kto ma tento rok nadurodu jabĺk...ja mam z celej záhrady kde mam 8 jabloní 4 jablká...
radost
@Kimlo (23.9.2017 18:47)

vlani bolo minimum..tento rok nič..troška gold má..mrazy boli zničujúce..nemáme nič do suda..ani slivky..nebude sa spievať...:-)
zolik
pridavam sa ku @Kimlo
Zahorie: 4 jablone = 10 jablk ( aj to take chudatka)
zolik
@Radost
ani nehovorim radsej, na zaplakanie to bolo. Stromy sme polievali, len aby nevyschli, po tych mrazoch a naslednych horucavach, aby este väcsia skoda nebola. Ako tak boli ribezle a cernice, ale to sme ich kyblami rano a vecer hojne zalievali. Uz sa tesim na fakturu z vodarni, lebo aj studna nam skoro vyschla.
Mozno na Dolnej Zemi bolo lepsie, neviem.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@Kimlo (23.9.2017 18:47)

Obchodné reťazce a priekupníci na trhoch, a ceny rastú ako tie za maslo.
kukulienka71
@Kimlo (23.9.2017 18:47)
neviem, či toto môžem nazvať nadúrodou, ale naša mladá jablonka Gala nám toho roku dopriala nielen veľa ale aj krásne veľkých a šťavnatých jabĺk. Čo sa dalo, sme pojedli čerstvé, aj sme rozdali pár a zvyšok sa upiekol v koláčoch. Takisto hruška mala veľa nádherných plodov výbornej kvality.
Zato z marhule opadol aj jedinký plodík a slivka zarodila len tak, aby sa nepovedalo:-)








 



TOPlist