Rôzne

Jablkový džús

slnecnicovka - fotkaslnecnicovka, 13. októbra 2012

Vrátilo sa nám dieťa z talianskej jablkovej brigády spolu s krásnymi jabĺčkami...a nastal problém! Čo s nimi, keďže skladovať ich nie je kde! Vie mi niekto poradiť recept (overený) na jablkový džús, šťavu, ktorá by sa dala zakonzervovať na dlhší čas? ...alebo iný tip na ich ,,záchranu" ...

@zareaguj


Diskusia k téme

marianna76
tak, toto som tu dnes našla... a môže to byť fajn, aj keď sa hrušky zavárajú...  varecha.pravda.sk/recepty/sterilizovany-jablkovy-kompot/3...


a ja som dnes robila takéto podobné: a pridala som i celú škoricu vyvariť i zopár klinčekov, ktoré som nevyberala, ale nechala v pohároch, ešte pustia vôňu...a sterilizovala som 20 min/85-90 stupňov...  varecha.pravda.sk/recepty/detska-jablkova-vyziva/30521-re...


a ešte mám uložený lekvar, ale ten som neskúšala:  varecha.pravda.sk/recepty/peceny-jablkovy-lekvar-fotorece...
garanco
..alebo ich nastrúhaj ako na plnku do koláča, jemne vytlač šťavu, natlač do 7dl kompótových fliaš, zatvor a sterilizuj pri 90st. asi 20 minút. V zime urobíš jablkový koláč mihnutím ruky (jedna fľaša strúhaných jabĺk stačí na veľký klasický plech, lebo sa do nej zmestí asi 8 veľkých jabĺk, t.j. asi 1kg).
sovka62
Nie jablkový džús, napíšem ti recept na jablkový mušt, taký ako sme robievali roky, kým boli doma deti (a kým sme mali dostatok jabĺk). Jablká postrúhaj a dôkladne z nich vytlač šťavu. My sme robili vo veľkom, takže sme jablká mleli a šťavu sme lisovali v lise na hrozno, ktorý bol vyložený plátnom. Ten asi k dispozícii nemáš, ale iste si nejako poradíš. Vylisovaný mušt sme v 50-litrových fľašiach nechali stáť na stole do druhého rána. Na stole preto, lebo do rána sa kaly usadili na dno a my sme čistý mušt zvrchu stáčali do litrových fliaš, uložených v prepravke na stoličke. Fľaše sme zavreli štupľovačkou vyvarenými korkovými zátkami a mušt sterilizovali 20 minút pri 80 st. Celsia. Vydržal celú zimu a najchutnejší bol riedený vodou alebo minerálkou jedna k jednej, samotný sa nám zdal príliš sladký.
slnecnicovka
Dievčence ,,varecháčske", ďakujem veľmi pekne za všetky tipy... garanco@ minulý rok som tak jabĺčka sterilizovala a všetko sa mi pokazilo, asi bola chyba, že som ich nesterilizovala 20 minút... sovka@ , skvelý nápad! Manžel dorába víno, takže lis máme a Tvoj mušt nebude problém urobiť...
marianna76
a ešte si sprav jablkový ocot... super, aj pri prechladnutí.... ak náhodou budeš chcieť, aký robím ja... m.fialova@azet.sk
garanco
@lucylle , pretože sú jablká vo fľaši natlačené, potrebujú dlhšiu dobu na prehriatie, na vysterilizovanie. Ja ich takto pripravujem už 40 rokov, predtým ich tak robila moja mama. Možno sa za celý ten čas pokazili tak 1-2 fľaše.