Varenie

Zavárané jablká - ako dlho sa môžu skladovať

daniela15 - fotkadaniela15, 27. januára 2013

Posledná jeseň bola bohatá na jablká, ktoré nestačíme konzumovať. Koláče pečiem výhradne jablkové, čochvíľa už ich nebudú chcieť ani jesť, žemľoviek už bolo tiež dosť, dnes boli k mäsu dusené jablká ... V sezóne som zavarila strúhané jablká. No a k tomu by som chcela poradiť. Ako dlho môžem skladovať zavárané strúhané jablká, lebo uvažujem, že ešte by som nejaké zavarila aj teraz.

@zareaguj


Diskusia k téme

hltavec
ja ich skladujem ak dva roky ale odporúčam to mraziť
hannah22
podarilo sa mi zabudnút v špajzi pár fliaš jablk založené za uhorkami, boli z roku 2008, tak sme ich skúsili v decembri 2012, boli dobré nič im nechýbalo, ...chutili, ... mrazenie je dobré, ale je to drahšie o energiu potrebnú na chod mrazničky.... :))
rulik
ja by som dlhšie ako do budúcej úrody neskladoval , ale tak rok, dva vydržia, uvidíš či sa nechytí pleseň alebo nezačnú schnúť
dorisa
aj ja som nasla zabudnuté z roku 2009,,nič im nechybalo, farba pekná bez plesní...využila som ich na ryžový nákyp a koláče:)
aroooo
keď sú dobre zavarené a vo flaši sa nič nedeje, vydržia až do skonzumovania, aj 5 rokov, skladovať však v chlade a tme.
klaura
vôbec nič sa im nestane 2 - 3 roky (moja skúsenosť) ... a ako tu čítam tak aj dlhšie ... ak je pohár dobre chytený, nemusíš mať obavy ...
pacik
aj ja mám skúsenosť, že vydržia viac rokov...
abdul
3 roky bežne. Zabudnuté, nastrúhané v 7 dcl pohári do kysnutého koláča aj 6 rokov. Vlastná skúsenosť.
radost
vydržia v pohári roky-chlad a tma...
a iný návrh:sušiť nechceš?
my sušíme teraz-ked sa kúri-na radiátoroch-máme rebrové-a tak potom vydržia dlhoooo...a máme to všetci v rodine miesto cukríkov..a fajčenia...:-)))
sovka62
Šak kým ich nezíte, né?
A teraz vážne. Zasterilizované môžeš pokojne nechať minimálne k budúcej zime, možno sa tomto roku neurodia a potom sa zídu.
rela
Minulý rok som v otcovej pivnici našla zavarené jablká aj kyslú kapustu z roku 1997. Nič im nebolo ale pre istotu sme ich vyhodili. :-)
alaba
Ak drzi vrchnak a su dobre uskladnene - vydrzia, kym sa nezjedia :-))) Z vlastnej skusenosti : v pivnici som nasla par poharov nastruhanych jablk z roku 2003 (tiez bol u nas velmi urodny na jablka) a stale su pouzitelne. Do kolacov, alebo len tak na mlsanie. Pripadne skus ususit, ako pisali vyssie alebo peceny caj - tam sa daju tiez pouzit jablka.
jac37
@ daniela 15 Nemusíš spěchat se spotřebováním zavařenin pokud pohledem nezjišťuješ nějaké změny (barva, bublinky a pod.). Mám ve špajsce zavařená jablka i broskve rozhodně víc než 5 let. A jen pro názornost asi před 15 lety jsem zavařoval višně a stalo se, že jen láhev zůstala zapomenutá tak jsem ji servíroval a byla výborná. Takže nechej v dobré přiměřeně chladné špajsce a upeč štrúdl až na velikonoce a bude vzácný.