Varenie

Jablká

tati2008 - fotkatati2008, 14. septembra 2012

Tohto roku sa urodilo veľa jabĺk.Každá sa snažíme využiť čo najviac z úrody.Ja som skúsila urobiť okrem tých zaužívaných receptov aj ,,jablkový syr"z obyčajných jabĺk.Tu na vareche je popis na dulový syr - varecha.pravda.sk/recepty/...dulovy-syr-od.../16898-recept.html ,ktorým som sa inšpirovala.Ak chcete vyskúšajte.

@zareaguj


Diskusia k téme

frezia68
@tati2008 : naozaj ma zaujíma,či ten syr sa dá robiť z rôznych jabĺk,aj hrušiek?Pridávala si pektín,alebo ináč si ten recept upravila? Ďakujem :-)
sovka62
Aj mňa zaujíma odpoveď na otázku, ktorú položila @frezia. Dule majú vysoký obsah pektínu, takže zhustnú rýchlo, jablká o niečo menej, ale ak nie sú celkom dozreté, syr by sa mal podariť, ale neviem si predstaviť ako by to šlo z iného ovocia.
tati2008
Odpoveď znie ;robila som ho podľa receptu a syr je krásnej farby ,aj tuhý.Dala som 1,5kg jabĺk (miešané,lebo máme rôzne odrody)a 1,1kg cukru a nakoniec posekané orechy.Vyšli mi tri formy na srnčí chrbát a schnú mi asi 3.týždeň a krásne schnú.Z hrušiek som nerobila ,lebo nemám.
tati2008
@frezia68 , ďakujem ,ale nemám za čo.Ja som o dulovom syre minulý rok nevedela nič ,až tu na úžasnej Vareche som sa o tom dozvedela a tak som začala pátrať aj u mojej 80-ročnej susedke či už o syre počula.A tak mi aj recept povedala a keď boli biržalmi uvarila a dala ochutnať.Tak som vtedy aj ja prvýkrát navarila a aj prvýkrát sme jedli doma.Vydržalo nám do Vianoc a posledné kúsky sme dojedli po novom roku.Dulový syr bol výborný a bude aj jablkový.Prajem Vám všetkým, aby aj Vám sa vydaril a aby bol aj staro-nový recept na využitie jabĺčok v našich domácnostiach.
violetacamorova
Dobre ťa to napadlo, ja sa niekedy až veľmi pridŕžam napísaného, pomaly sa učím byť flexibilnejšia a potom môžete namiesto dulového vychutnávať jablkový syr. Dobre, že si sa podelila, vďaka!
tati2008
Keď ho urobíte,napíšte či ste spokojné varechárky s mojím nápadom,ďakujem.
sovka62
Tak to tuším z tých jabĺk vyskúšam (aj keď ja svoje nemám, musím kupovať), ale ten dulový syr som občas jedla ako dieťa a chutil mi úžasne. Ďakujem.
tati2008
sovka62:U nás je ešte stále mnoho jabĺk ,keby sa dalo poslať cez internet tak pošlem.Ja neviem pridať foto aby ste uverili,že aj z jabĺk sa dá uvariť.Lebo mi nemáme na záhrade dule a u susedov ešte nedozreli.