Mäso takmer bez tuku:
Diétne neznamená aj fádne. Ako z kuracích pŕs urobiť chuťovú delikatesu?

Jarmila Horváthová, 5. februára 2023     5 minút čítania

Nízky obsah tuku v kuracích prsiach je pri ich príprave výzvou. Poradíme vám, ako môžu chutiť vždy inak a vždy dobre.



Foto: Shutterstock

Kuracie prsia patria medzi potraviny, ktoré sú považované v rámci mäsa a mäsových produktov za najzdravšie. Nutričné zloženie ich radí medzi top potraviny pre všetkých, ktorí si chcú udržať štíhlu líniu i zdravie. Samozrejme, ak je to možné, treba uprednostniť farmárske kurčatá pred tými z veľkochovov.

Plné bielkovín

Sto gramov kuracích pŕs v surovom stave obsahuje 23,1 percenta bielkovín, čo znamená, že patria medzi potraviny s ich najvyšším obsahom. Dvestogramová porcia tak obsahuje viac ako polovicu odporúčanej dennej dávky bielkovín pre 70–kilogramového človeka.

Bez tukov a sacharidov

Ďalším benefitom pre tých, ktorí si chcú udržať alebo nadobudnúť štíhlu postavu, je, že mäso z kuracích pŕs (bez kože) neobsahuje vôbec nijaké sacharidy a len 1,5 g tuku na sto gramov. Nenájdete v nich ani nijaký cholesterol, takže sú ideálne pre diéty.



Foto: Shutterstock

Koľko kalórií majú kuracie prsia?

To, koľko kalórií je v tepelne upravených 100 g kuracích pŕs, závisí od toho, akým spôsobom sú pripravené. Varené kuracie prsia bez kože majú 134 kcal, dusené 141 kcal, grilované 151 kcal, pečené 165 kcal a restované (rýchlo opražené na tuku) 184 kcal.

Vylepšite ich marinádou

Kuracie prsia sú výborným diétnym jedlom, nízky obsah tuku v nich je však pri ich príprave výzvou. Ak sa vám zdajú chuťovo fádne, najlepším spôsobom, ako chuť mäsa zlepšiť, je naložiť ho do marinády. Mäso získa nové chuťové akcenty a zároveň zostane krásne mäkké.

Môžete napríklad zmiešať olivový olej, nadrobno nakrájanú šalotku, limetkovú alebo citrónovú šťavu, sójovú omáčku a med a nechať mäso marinovať približne 30 minút. Alebo vyskúšajte jogurtovú marinádu – jogurt, olej, citrónovú šťavu a nasekané lístky mäty. Do marinády môžete mäso namočiť aj na niekoľko dní, dať ho do chladničky a potom ho len vybrať a opiecť.



Foto: Shutterstock

Vďaka koreninám môžu chutiť vždy inak

Nevýraznú chuť kuracích pŕs môžete premeniť na výhodu. Stačí ich len správne okoreniť. Podľa toho, aké korenie použijete, budú vždy chutiť inak.

Napríklad, ak chcete mäso v stredomorskom štýle, vyskúšajte použiť bazalku, tymian, estragón, majorán a koriander. Ak sa chcete aspoň chuťou preniesť niekam na sever Afriky alebo Blízky východ, vyskúšajte orientálne zmesi korenia. Dostať ich kúpiť aj hotové, namiešané, ale ešte lepšie je nakombinovať si vlastné zmesi. Jednotlivé koreniny trochu nasucho opražiť a roztĺcť v mažiari na prášok. Výborná je napríklad zmes koriandra, zázvoru, muškátového orieška, badiánu, klinčekov a škorice.



Foto: Shutterstock

Pomôže im masáž

Kurča okorenené zmesami korenín bude výraznejšie, ak ich do mäsa riadne votriete, resp. vmasírujete. Okrem stredomorských a orientálnych zmesí môžete vyskúšať aj ďalšie kombinácie – napríklad zmiešajte cukor, mletú papriku, rascu, soľ, korenie, oregano a cesnakový prášok a vmasírujte ho do mäsa. Ak sa nebojíte experimentov, zmiešajte kakaový prášok s karí a s rascou. Mäso tak získa tajomný čokoládový nádych.



Foto: Shutterstock

Tam, kde by ste ich nečakali

Kuracie prsia poznáme grilované, zapečené, plnené, ale niekedy ich možno vyskúšať aj v iných jedlách – napríklad pokrájať ich nadrobno, osoliť, okoreniť korením karí a obložiť nimi pizzu. Výborne sa k nim hodí pór a nadrobno nakrájané sušené marhule.

Znie to možno zvláštne, ale chutí to. Ak chcete klasiku, stačí doplniť paradajky a syr.



Foto: Shutterstock

Alebo si môžete urobiť kuracie prsia à la vaša obľúbená pizza. Mäso natenko rozklepať, naplniť obľúbeným obložením na pizzu, preložiť, spojiť špajdľami a opiecť.





ANKETA: Sú kuracie prsia vaším najobľúbenejším mäsom?

62,4%



37,6%







Diskusia k článku







 



TOPlist