Fedor Malík:
Malokarpatské polievky

Fedor Malík, 19. marca 2019     2 minúty čítania

Vráťme sa trochu do minulosti a pobudnime hodinku–dve v kuchyni malokarpatského vinohradníka.



Pripravme si čosi voňavé, chutné, sýte a v neposlednom rade aj originálne a typické. Naložme si do taniera to, čo bolo kedysi „najvarenejšie" a najobľúbenejšie. Rozhodne to boli polievky...

Lopota vo vinici bola ťažká a zdĺhavá. Vo vegetačnom období nezostávalo veľa času na náročné varenie. A tak sa uvarila polievka. Sýta a hustá. Trochu podľa vzoru nemeckého „ajntopfu". Akoby aj nie. Nemcov pod Malými Karpatmi žilo v tej dobe nadostač. A príklady priťahovali...

Polievky sa jedli ráno, na desiatu, na obed, na olovrant, ba aj večer. Varili sa na jar, cez leto, na jeseň i v zime. V prvej polovici roka to boli ľahšie polievky. Rascová s vajcom, biela zemiaková, kapustová a v júni už šalátová. Nikdy som jej nemohol prísť na chuť...

Na jeseň a v zime to už bolo iné. Polievky inak rozvoniavali. Na stoloch boli rôzne. Rajčinová, cesnaková, hovädzia so špikovou kosťou, hubová, kelová a dodnes ktorákoľvek z obľúbených strukovinových polievok. Fazuľová, hrachová aj cícerová. Cícer, po slovensky slovenec, po česky cizrna, miloval nielen Cífer. Najlepšie a najchutnejšie polievky sa podnes varia v neďalekých Budmericiach. „Nakyslo" alebo len tak, s koreňovou zeleninou.

Kyslú slovencovú polievku si pripravíme z namočeného cícera (po budmericky „ploské penášky"), osolenej vody, jednej cibule a cesnaku. Ak sa všetko akurátne povarí, pridáme do hrnca trochu mlieka, za lyžicu hrubej múky, štipku soli aj cukru a dva–tri bobkové listy. Keď polievka zovrie, odstavíme ju z plameňa, pridáme kyslú smotanu a prichutíme ju jablčným octom. Naložíme si ju do tanierov, pojedáme k nej častovský chrumkavý chlebík alebo práve z rúry vytiahnuté smotanové osúchy.

Nuž a aby to bolo malokarpatsky dokonalé, v čaši máme naliate mladé Veltlínske zelené z poctivej obce budmerickej...



Diskusia k článku

chorvatka
Veru, aj ja si pamatam salatovu polievku. Doma v Trencine sa tomu hovorilo slichta ! Ale aby dlhsie "vydrzala" v zaludku, maminka nam do nej davala vajce uvarené do stratena. Co som vsak uplne nenavidela, boli dlho macané a teplom zcvrknuté "vechte" salatovych listov. Mne tam museli dat salat tesné pre jedlom. A ktomu krajec chleba a bolo po veceri....
Som vam velmi vdacna za vase spomienky, viete to tak putavo opisat, ze ma clovek dojem, ze tam sedi za stolom.
hubata
Šalátovej polievke alebo omáčke som nevedela prísť na chuť, až kým som omáčku nejedla - čuduj sa svete - v závodnej jedálni: šikovné kucháročky urobili len chutný základ a na malé kocôčky pokrájaný šalát dali každému v šalátovej miske zvlášť nech si vhodí do omáčky. Robili k tomu fašírku a podávali čerstvý, voňavý socialistický, výražkový chlieb. Dodnes ju tak milujem a po presťahovaní na chalupu na juhu Slovenska som mimo šalátu objavila aj šóšku. Takže na jar sa teším 2 krát: na prvé jarné kvety a na jarný šalát alebo šóšku vo vlastnej záhrade.






 



TOPlist