Malá alchýmia:
Zemiakový či kukuričný? Ktorý škrob je na čo vhodný a čím sa dajú nahradiť

Veronika Lucáková, 14. marca 2024     3 minúty čítania

Používajú sa na zahustenie polievky, omáčky, aj do pečenia. Viete ale, kedy použiť škrob zemiakový a kedy kukuričný?



Foto: Shutterstock

Zemiakový škrob

Prášok vyrobený zo zemiakov sa používa ako zahusťovadlo v rôznych receptoch. Dá sa využiť na zahustenie polievok, omáčok, krémov, ale aj ako náhrada za múku pri pečení. Je to bezlepková surovina, takže sa vynikajúco hodí aj na prípravu jedál pre tých, ktorí lepok konzumovať nemôžu.

Na zahustenie pokrmov treba zemiakový škrob najprv rozmiešať v troche studenej tekutiny a až potom priliať do polievky či omáčky pred koncom varenia, potom miešať, kým pokrm zhustne.

Do cesta na pečenie sa pridáva ako prášok. Zlepšuje textúru a dodá chrumkavosť pečeným koláčom, sušienkam aj drobnému pečivu.

Kukuričný škrob

Je to tiež látka vo forme bieleho prášku vyrobená zo škrobu získaného z kukurice. Ide opäť o veľmi univerzálnu surovinu, používa sa podobne ako zemiakový škrob na zahusťovanie jedál, tiež ako náhrada za múku pri pečení. Kukuričný škrob je rovnako bezlepkový a preto je vhodný pre ľudí so špeciálnymi stravovacími potrebami.



Foto: Shutterstock

Je vhodný do receptov, kde sa používa mlieko. Naopak, o čosi menej sa hodí do receptov, ktoré obsahujú kyslé zložky ako paradajky, ocot či ovocné šťavy. Využijete ho na zjemnenie cesta aj pri príprave zákuskových krémov či tortových plniek.

Zemiakový verzus kukuričný - ktorý je lepší?

Všeobecne sa kukuričný škrob považuje za univerzálny, teda keď je v recepte uvedené, že treba pridať škrob alebo škrobovú múčku, vždy môžete siahnuť po kukuričnom škrobe (u nás tiež zdomácnený ako „gustin“ či „maizena“).

Zemiakový škrob (tiež známy ako „solamyl“) je skvelý tam, kde treba docieliť veľmi hladký a jemný výsledok, preto sa pridáva aj do cestovín, omáčok či zmrzliny a je ideálny aj na zahustenie jedál ázijskej kuchyne.

Čím sa dajú nahradiť

Čo ak ani jeden z nich nemáte práve poruke? Pri varení ale aj pečení sa dá využiť aj ryžový alebo tapiokový škrob. Na zahustenie polievky či omáčky pomôže aj klasická hladká múka.

Pri pečení môžete škrob nahradiť pudingovým práškom. Jeho základom je totiž kukuričný škrob doplnený ďalšími surovinami ako napríklad vanilka či kakao a preto je to dobrá náhrada len do sladkého pečenia.



ANKETA: Máte doma vždy obidva druhy škrobu?

69,8%



30,2%







Diskusia k článku







 



TOPlist