Má to pár pravidiel:
Ako pripraviť bešamelovú omáčku bez hrudiek a múčnej pachuti

Veronika Lucáková, 25. januára 2023     3 minúty čítania

Máte rešpekt pred jej prípravou? S našimi radami bude vždy krásne hladká a lahodná.

Dôležitá zápražka

Základom bešamelovej omáčky je zápražka z masla a múky. Pre 4 porcie omáčky môžeme použiť 50 g masla a 50 g hladkej múky. Do rozpusteného masla vsypeme múku a len na miernom ohni miešame tak, aby zápražka ostala svetlá, jemne zlatistá, pretože aj výsledná omáčka by mala byť svetlá. Zápražku miešame aspoň 2-3 minúty. V starších receptoch sa zápražka opeká aj s bobkovým listom a zrnkami čierneho korenia.



Foto: Shutterstock

Mlieko do základu

K zápražke treba potom postupne po troche prilievať mlieko (spolu 500 ml) a na miernom ohni všetko miešame najlepšie metličkou, aby sa všetky hrudky rozpustili a omáčka bola krásne hladká. Bešamel pripravujeme stále na miernom ohni a omáčku povaríme približne 10 minút. Kto sa obáva „múčnej“ chuti, môže ju celkom na miernom ohni variť aj dlhšie. Len ju treba miešať a kontrolovať, aby neprihorela!

Okrem mlieka sa v niektorých receptoch objavuje aj hovädzí či zeleninový vývar a aj mlieko so sladkou smotanou – pol na pol. Štandardne sa však do zápražky pridáva väčšinou len mlieko.

Musí chutiť

Bešamel treba samozrejme osoliť, okoreniť a patrí doňho aj štipka čerstvo nastrúhaného muškátového orieška.

Čo s tými hrudkami?

Hrudky v omáčke sú nielen nevzhľadné, ale aj chuťovo nie veľmi lahodné, keď na ne v jedle natrafíme. Ak na začiatku nepomohlo miešanie a hrudky sa nestratili, tak omáčku prepasírujeme cez sitko. Alebo ju môžeme rozmixovať ponorným mixérom.



Foto: Shutterstock

Na čo všetko ju využiť

Bešamel je ideálny do lazaní aj iných nákypov či už s cestovinami, zemiakmi alebo so zeleninou. Ale je to aj základ mnohých našich obľúbených omáčok. Keď doň pridáme paradajkový pretlak a trochu cukru, raz-dva získame paradajkovú omáčku k hovädzine. Keď pridáme horčicu, bude horčicová. Kto má rád chrenovú, povarí bešamel so strúhaným chrenom. Kto má zas rád syrovú, pridá nastrúhané rôzne druhy syra, kto cesnakovú, tak prelisovaný cesnak. Do základnej bešamelovej omáčky sa vynikajúco hodia aj rôzne bylinky – petržlenová vňať, kôpor, medvedí cesnak, pažítka, bazalka...

Bešamel sa dá ochutiť aj lekvárom, trebárs slivkovým či šípkovým alebo brusnicovou zaváraninou. Tak získame skvelé omáčky k divine. Na sladkokyslo môžeme bešamel pripraviť s nakladanými uhorkami alebo hubami.





ANKETA: Máte prípravu bešamelu v malíčku?

63,4%



36,6%







Diskusia k článku







 



TOPlist