Líšia sa nielen tvarom:
13 najpoužívanejších druhov cestovín. Majú samé talianske názvy, ako sa v nich vyznať?

Jana Klimanová, 14. februára 2023     7 minút čítania

Linguine, farfalle, ravioli... Pred regálom s cestovinami veru ľahko môžeme zneistieť. Dešifrujte s nami, čo sa za ich talianskymi názvami ukrýva. Na svete existuje viac ako 500 druhov cestovín, my sme si posvietili na tie najznámejšie.

8. Penne



Foto: Shutterstock

Alebo pennoni sú kratšie duté rúrky na okrajoch zrezané do šikma. Vyrábajú sa vo dvoch verziách - penne lisce, teda hladké a penne rigate s vrúbkovaním. Vďaka ryhám a šikmým koncom sa hodia k hustejším - syrovým alebo smotanovým omáčkam s mäsom či zeleninou. Hodia sa tiež k pestu alebo do šalátov. Jedným z obľúbených jedál je penne alla arrabbiata s paradajkovou omáčkou, chilli papričkami a cesnakom.





Diskusia k článku







 



TOPlist