Len sa tak po ňom zapráši:
7 dobrých rád, ako upiecť bôčik pekne dochrumkava

Jarmila Horváthová, dnes 06:00     3 minúty čítania

Upiecť bravčový bôčik nie je nič zložité, ale bez chrumkavej kože navrchu to nikdy nebude ono. Vyskúšajte týchto pár praktických tipov, ktoré vás k nej dovedú.



Foto: Shutterstock

1. Dobre ho osoľte

Bravčový bôčik sa odporúča deň vopred dobre nasoliť – môžete ho potrieť olejom a vmasírovať doň morskú soľ. Soľ pomáha z mäsa odvádzať vlhkosť a vhodne ho vysuší. Koža zmäkne, bude sa ľahšie piecť a získa želanú chrumkavú štruktúru.

Niektorí šéfkuchári odporúčajú bôčik pre pečením preliať vriacou vodou alebo ponoriť na 5 minút do vriacej vody, koža zmäkne a mäso zbavíte aj nadbytočnej soli.

2. Dôkladne ho osušte

Ak bôčik nebudete obárať vriacou vodou, treba ho vybrať z chladničky minimálne pol hodiny pred pečením a umyť. V jednou aj druhom prípade však treba bôčik pred pečením dôkladne osušiť. Suchá koža je základom chrumkavosti.

3. Narežte kožu

Kožu na bôčiku treba v pravidelných odstupoch narezať do tvaru mriežky, nie však príliš hlboko. Robí sa to preto, aby sa koža rovnomerne prepiekla, uvoľnil sa z nej tuk a tiež aby sa počas pečenia neskrútila.



Foto: Shutterstock

4. Meňte teplotu počas pečenia

Bôčik sa odporúča dať najprv na pol hodinu do rúry vyhriatej na 220 stupňov. Potom teplotu znížiť na 140-160 °C a piecť pomaly, aby bolo mäso jemné, mäkké a šťavnaté. Keď je mäso hotové, na záver teplotu v rúre zvýšime na 220 - 250 °C, aby koža navrchu schrumkavela.

5. Nezabudnite potierať

Počas pečenia bravčový bôčik niekoľkokrát potrite výpekom. Mäso tak zostane šťavnaté a koža bude chrumkavá. Niektorí kuchári ho potierajú pivom, tak dostane ešte lepšiu chuť a prispieva to aj k chrumkavosti.



Foto: Shutterstock

6. Pozor na podlievanie

Bôčik by sa mal piecť v čo najmenej tekutine, aby sa namiesto pečenia nevaril, preto ho podlievajte len opatrne, alebo ak máte, použite pekáč na pečenie s mriežkovou kovovou vložkou.

7. Nekrájajte hneď

Upečený bôčik po vybratí z rúry nechajte chvíľu odpočívať, až potom ho nakrájajte. Mäso zostane vo vnútri šťavnaté a koža si zachová svoju chrumkavosť.



ANKETA: Máte radšej bôčik s kožou ako bez kože?

90,0%



10,0%







Diskusia k článku







 



TOPlist