Foto: Shutterstock
Marinovanie mäsa je perfektný spôsob ako ho urobiť krehkejším, šťavnatejším a dodať mu výnimočnú chuť. Otázkou, ktorú ste si však určite už niekedy položili je, ako dlho mäso v marináde vydrží... Napríklad v prípade, že ste ho naložili viac, ako bolo nakoniec treba. Na čo teda treba myslieť, keď nakladáte mäso do pácu?
Koľko vydrží mäso v marináde?
Ako dlho vôbec treba mäso marinovať, aby nabralo chute z marinády? V niektorých receptoch sa píše, že minimálne cez noc, v iných aspoň 24 hodín, ale faktom je, že na dosiahnutie čo najlepšej chuti by sa mäso malo marinovať približne tri dni. Samozrejme, v chladničke.Druhá vec, ktorá nás zvyčajne zaujíma najviac je, čo s napácovaným mäsom, ktoré sme nespotrebovali. Koľko ho ešte môžeme nechať v chladničke? To záleží od toho, aký druh marinády a aký druh mäsa použijeme.
Mäso v jogurtovej alebo cmarovej marináde možno skladovať v chladničke asi týždeň. Ak použijeme marinádu, ktorej základom je olej a ocot alebo víno, v ňom môže byť mäso naložené až 10 dní.
Dĺžka skladovania závisí aj od druhu mäsa – kuracie je náchylnejšie na pokazenie ako bravčové, hovädzie alebo jahňacie, preto marinované kurča netreba zbytočne v chladničke nechávať – buď treba zvyšky namarinovaného mäsa pripraviť čo najskôr, alebo ich radšej zmraziť.
Foto: Shutterstock
Marinované mäso vo vzduchotesnej nádobe vydrží v mrazničke 8 až 10 mesiacov. Pred použitím by sa potom malo nechať pozvoľna rozmraziť v chladničke cez noc. Na expresné rozmrazenie môžeme použiť aj mikrovlnnú rúru, vtedy však mäso treba hneď spracovať.
Ako ho skladovať
Mäso v marináde uložené v chladničke musí byť vždy dobre uzavreté či zakryté – vzduchotesnosť, teda zabránenie prístupu vzduchu predlžuje jeho životnosť. Uzatvorené vo vhodnej nádobe navyše nenaberie iné pachy z chladničky a naopak – ani ostatné potraviny v chladničke nezískajú neželanú arómu marinády.Nádobu alebo vrecko s marinovaným mäsom skladujeme na najchladnejšom mieste v chladničke, oddelene od ostatných potravín.
Diskusia k článku