Pšenový nákyp
Pšenový nákyp

Pšenový nákyp so slivkami fotorecept

tejaja - bez fotkytejaja, dnes 12:24
Pšenový nákyp so slivkami (fotorecept)
Foto: tejaja

Pšeno je mojou obľúbenou surovinou. Je veľmi vďačné, dá sa robiť naslano, aj nasladko. So slivkami je to výborná kombinácia.

4-5
porcie
40 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

2 hrnčeky
4,5 hrnčeka
3 ks
1 KL
4-5 PL (podľa chuti)
50 g
1 hrsť
Na ozdobu:




Postup

  1. 1

    Pšeno prelejeme horúcou vodou. Potom ho zalejeme mliekom a zakryté pomaly varíme cca 15 minút. Nemiešame. Ak by bolo treba, prilejeme troška mlieka. Necháme trocha vychladnúť.

    Pšenový nákyp so slivkami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Potom k pšenu pridáme med (sladíme podľa svojej chuti), žĺtky, škoricu a hrozienka. Premiešame.

    Pšenový nákyp so slivkami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Nakoniec vmiešame sneh vyšľahaný z bielkov.

    Pšenový nákyp so slivkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do vymasteného pekáča rozložíme polovicu pšena.

    Pšenový nákyp so slivkami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na pšeno poukladáme vykôstkované a na štvrtiny narezané slivky.

    Pšenový nákyp so slivkami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zakryjeme druhou polovicou pšena.

    Pšenový nákyp so slivkami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vložíme do rúry na 180 °C a pečieme asi 15 minút. Potom vyberieme. Po povrchu rozložíme plátky masla a dáme dopiecť dozlata.

    Pšenový nákyp so slivkami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Podávame ozdobené šľahačkou a môžeme si pridať kompót, ovocie a pod.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia