Pšenový nákyp so slivkami fotorecept
Foto: tejaja
Pšeno je mojou obľúbenou surovinou. Je veľmi vďačné, dá sa robiť naslano, aj nasladko. So slivkami je to výborná kombinácia.
porcie
príprava
na 180 °C
Postup
-
1
Pšeno prelejeme horúcou vodou. Potom ho zalejeme mliekom a zakryté pomaly varíme cca 15 minút. Nemiešame. Ak by bolo treba, prilejeme troška mlieka. Necháme trocha vychladnúť.
-
2
Potom k pšenu pridáme med (sladíme podľa svojej chuti), žĺtky, škoricu a hrozienka. Premiešame.
-
3
Nakoniec vmiešame sneh vyšľahaný z bielkov.
-
4
Do vymasteného pekáča rozložíme polovicu pšena.
-
5
Na pšeno poukladáme vykôstkované a na štvrtiny narezané slivky.
-
6
Zakryjeme druhou polovicou pšena.
-
7
Vložíme do rúry na 180 °C a pečieme asi 15 minút. Potom vyberieme. Po povrchu rozložíme plátky masla a dáme dopiecť dozlata.
-
8
Podávame ozdobené šľahačkou a môžeme si pridať kompót, ovocie a pod.
Diskusia k receptu