Kým sa do toho pustíte:
5 rád, ako postupovať pri domácej fermentácii zeleniny

Jana Klimanová, 3. októbra 2023     5 minút čítania

Fermentácia je lacná a rýchla metóda uchovávania zeleniny. Čo na ňu potrebujete a na čo si pri jej príprave dať pozor?



Foto: Shutterstock

2. Čisté poháre sú základ

Aby sa pri kvasení nerozmnožili nepriateľské baktérie, všetky poháre a nádoby, v ktorých budete zeleninu fermentovať, musia byť sterilizované.

Na imunitu aj dobré trávenie

  • Pri fermentovaní vznikajú dodatočné vitamíny B a C a tráviace enzýmy.
  • Vitamíny a minerály obsiahnuté v zelenine sa zachovávajú, pretože neprechádzajú varom ani ohrievaním.
  • Potraviny, ktoré prejdú mliečnym kvasením, majú pozitívny vplyv na črevnú mikroflóru a imunitný systém.
  • Fermentovaná zelenina pomáha tráveniu bielkovín, škrobov a tukov.
  • Pri fermentácii zeleniny sa odbúravajú sacharidy a preto obsahuje menej kalórií.




  • ANKETA: Skúšali ste už doma robiť takúto rýchlokvasenú zeleninu?

    66,7%



    33,3%







    Diskusia k článku







     



    TOPlist