Foto: Shutterstock
Prirodzene bezlepkové zloženie cícerovej múky a vysoký obsah rastlinných bielkovín oceňujú vyznavači zdravého životného štýlu aj ľudia trpiaci celiakiou (neznášanlivosťou lepku).
Ako ju vyrobiť doma
Strukovinové múky ponúkané v obchodoch sú pomerne drahé. Dobrou správou je, že sa cícerová múka dá vyrobiť aj doma. Postačí vám na to suchý cícer a výkonný mixér. Stačí ho po častiach nasypať do mixéra a postupne mixovať, kým nevznikne múka. Keďže cícer je veľmi tvrdý, je to pomerne hlučná procedúra, s tým treba počítať.Na čo sa vám hodí
Cícer, či už vcelku alebo rozmixovaný na múku, nie je vhodné konzumovať zasurova. Cícer sa buď musí domäkka uvariť a v prípade múky zapiecť či prevariť.Tradične sa cícerová múka využíva pri príprave vyprážaných cícerových guľôčok – falafelu. Ale nájdete ju napríklad aj v pôvodom francúzskych cícerových plackách s názvom socca.
Foto: Shutterstock
V kombinácii s klasickou múkou je múka vyrobená z cícera výborná aj do sladkého či slaného pečenia a vhodná je aj na zahustenie polievok či omáčok.
Dôležité prepočty
Ak sa rozhodnete nahrádzať cícerovou múkou klasickú pšeničnú múku, tak treba mať na zreteli, že tá cícerová inak saje a viaže tekutinu. Orientačne možno počítať, že 100 g pšeničnej múky sa dá nahradiť 75 g cícerovej múky pri zachovaní rovnakého množstva tekutiny.Foto: Shutterstock
Vegáni ňou zvyknú v receptoch aj nahrádzať vajíčka. Namiesto 1 vajca sa zvyčajne pridáva kopcovitá lyžica cícerovej múky zmiešaná s dvoma lyžicami vody.
Z cícerovej múky sa dajú urobiť aj výborné cestoviny. A keď ich už budete mať, môžete si z nich pripraviť takýto vynikajúci obed plný rastlinných bielkovín:
Diskusia k článku