Kuchynská výbava:
Hliníková, silikónová, liatinová či keramická. Aká forma na bábovku je najlepšia?

Jana Klimanová, 18. novembra 2023     5 minút čítania

Bábovka, to je klasika, ktorá patrí k našej kuchyni. Nie je však jedno, v čom ju pečiete. Formy z rôznych materiálov sa správajú inak a vyžadujú iné zaobchádzanie.



Foto: Shutterstock

Silikónová forma

Aj keď má tento materiál, čo sa týka použitia v kuchyni, mnohých odporcov, veľkou výhodou silikónovej formy je, že po upečení bábovku z nej jednoducho “vyzlečiete”.

Silikónová forma má vysokú odolnosť, odoláva vysokým teplotám aj mrazu. Dobre sa udržiava, ale pred pečením treba dať pozor, aby sa vám pri manipulácii cesto z nej nevylialo.

Pred prvým pečením bábovku vymažte tukom, pred ďalším pečením ju už netreba vymazávať.

Naša Varecháčka @laura58 v diskusii radí pred vyklopením bábovky zo silikónovej formy nechať ju vychladnúť.
"Pečiem bábovku dosť často, po upečení ju nechám voľne stáť v silikónovej forme, kým vychladne, nemusí to byť úplne studené a potom ju vyklopím, tiež formu vopred vymastím a vysypem kokosom, vonia veľmi príjemne a ľahko sa bábovka vyklopí," píše vo svojom komentári.




ANKETA: Máte doma starú keramickú formu na bábovku, ktorá sa vo vašej rodine dedí?

43,2%



56,8%







Diskusia k článku







 



TOPlist