Kozmonaut Ivan Bella:
„Kuchyňa je moje druhé ja!“ (Video)

Sandra Támerová, 23. februára 2010     4 minúty čítania

V týchto dňoch si pripomíname 11. výročie letu prvého slovenského kozmonauta Ivana Bellu do vesmíru. Na vesmírnej stanici strávil niekoľko dní, počas ktorých musel samozrejme nielen plniť úlohy, ale sa aj plnohodnotne stravovať. Aj o tom sa exkluzívne zdôveril nášmu portálu Varecha.sk.


Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová

Prvý slovenský kozmonaut Ivan Bella


„Kozmonauti majú veľkú výhodu, že nemusia variť, ich strava je pripravená už na Zemi a je priamo konzumovateľná,“ vysvetľuje Ivan Bella.
„V žiadnom prípade to už nie sú nejaké tuby alebo jedlá, o ktorých sme doteraz počuli v súvislosti zo stravou kozmonautov.“ Keďže v súčasnosti kozmické lety trvajú aj 180 až 200 dní, organizmus potrebuje normálnu stravu, aby neprichádzalo k degeneračným zmenám v zažívacom trakte.

Bezváhová horúca polievka

Aby sa „tam hore“ kozmonautom príliš nekomplikoval život, ich strava je veľmi podobná tej, ktorú konzumujú na Zemi. Aj špeciálne pripravené polievky na konzumáciu v kozme sú vlastne akési minútky, ktoré sa len zalejú horúcou vodou. A tu prichádza pre laika základná otázka - ako sa v kozme zalieva polievka horúcou vodou? „Je to v takých špeciálnych vreckách s malými sosáčikmi,“ usmieva sa prvý slovenský kozmonaut. „Tie sa nasadia na hadičku, a natlačí sa do nich horúca voda. V tom vrecku sa to rozmieša, nechá chvíľu odstáť a potom sa hotová polievka z vrecka vytlačí do úst. Vzhľadom k tomu, že vo vesmíre je bezváhový stav, všetko sa správa úplne ináč a obzvlášť tekutiny by sme potom museli naháňať po celej stanici.“

Suroviny z biofariem

Jedálny lístok kozmonautov je v súčasnosti pestrý, každý kozmonaut si ten svoj zostavuje už na zemi. Najskôr musí ochutnať všetko, čo sú pre neho špecialisti schopní pripraviť. Potom každé jedlo oboduje od 0 do 9 a tím špecialistov na výživu podľa toho zostaví špeciálny jedálny lístok. Ten obsahuje všetko potrebné, čo človek v kozme potrebuje a samozrejme že odborníci dohliadajú aj na potrebnú kalorickú hodnotu, obsah minerálov, vitamínov, bielkovín, cukrov a tukov. Kozmonaut sa ešte pred odletom stravuje podľa takto zostaveného jedálneho lístka, aby sa zistilo, či mu táto kombinácia jedál vyhovuje a nespôsobuje zažívacie problémy.

„Keď je všetko v poriadku, kozmonaut jedlo odsúhlasí, a berie si ho zo sebou,“ hovorí Ivan Bella a spomína: „Vo vesmíre bola veľmi pestrá strava. Väčšinou vo forme konzerv, mäso samostatne a príloha tiež samostatne. Ja som si obľúbil tvaroh s vajcom ako dezert, a kuracie mäso s ryžou.“ Kozmické jedlá sú podľa Ivana Bellu pripravované z veľmi kvalitných surovín, ktoré sú pestované na špeciálnych biofarmách na Sibíri, kde je príroda dosiaľ neznečistená priemyselnou výrobou.

Kozmonaut labužník

Ivan Bella bol výborný stíhač, úspešne splnil aj vesmírnu misiu. My sme však na portáli o varení, a tak sme zisťovali, aký je kuchár. „Varenie je jedno z mojich hobby,“ priznal kozmonaut otvorene. „Vždy keď mám čas a venujem sa rodine, snažím sa im pripraviť nejaké špecialitky. Kuchyňa, to je moje druhé ja.“ V otázkach varenia dokáže byť rôznorodý. To, čo pripraví, väčšinou záleží od danej situácie a času, ktorý na prípravu má.

„Inklinujem skôr k minútkam,“ prezrádza, „ale keď je čas, tak sa rád vyhrám a pripravím aj nejaké špecialitky.“ Inšpirácie berie z rôznych kuchárskych kníh, alebo z internetu, v kuchyni viac menej improvizuje. A tajný recept prvého slovenského kozmonauta? „Taký ani nemám,“ krčí Bella plecami. „Väčšinou totiž každé jedlo, ktoré pripravím, je nejakým spôsobom špecifické a individuálne. Aj keď robím to isté jedlo mnohokrát, vždy je to trošku iné, pretože sa ho pokúšam nejako vylepšovať.“




Diskusia k článku

sjuz
Tak to musí byť sranda - jesť v beztiažovom stave...a necítiť, ako to jedlo "putuje" hore - dolu pažerákom..?:))






 



TOPlist