Fedor Malík:
Korbáče a veľkonočná tabuľa

Fedor Malík, 3. apríla 2018     3 minúty čítania

Paľko Šula, syn dirigenta Roľníckej vzájomnej pokladnice, ma naučil dvom veciam. Odhalil mi, kde v modranskom chotári rastú kozie cecky a ako pliesť veľkonočné korbáče.



Robím to už šesťdesiat rokov a zaučil som do tejto aktivity i mojich synov. Na vŕbové prúty chodíme do Šúrov a Dolných Šnaud. Tak tomu bude i tohto roku. Prúty sa namočia do vedra s vodou a olúpu sa od lístkov. A potom už len sa zavesia na pergolu a „prešívajú". Osem prútov, jeden centrálny. Krajný sprava a zľava sa pootočia okolo osi a zasunú do stredu protiľahlej strany prútia...

Trvá to polhodinku a korbáč je hotový. Týchto „krásavcov" pletieme vždy na Veľkonočnú nedeľu. Vnuci sa priúčajú a poobede sa už ozýva hlad. Všetkých je treba zasýtiť. Tradične sa ponúka slepačia polievka a na stôl sa kladú sviatočné misy. V nedeľu sa už končí pôst, takže nie je treba sa už odriekať.

Švarcvaldská i pražská šunka, modranské varené klobásy, tlačenka Janka Lichnera. A k tomu chlebík, baranie rohy na kyslo, paradajkovo– cibuľový šalát. Syrová misa je ešte fajnovejšia. Sabinovský volovec, parenica, taká i taká, oštiepok, rakúsky horský syr, francúzsky brie. Nuž a polievka? Krištáľovo žltučká, s mrkvou a mladými kukuričkami a, akože inak, s modranskými frkacúľami...

To pravé veselie prepukne až v šibačkový pondelok. Vnuci sú vo vytržení. Stuhy na korbáčoch, košík plný lákavých dobrôt. Väčšinou však prídu vyhladovaní. Dedo sa na nich pripravil. O čosi skôr vstal a na obed kuchyňa lákavo rozvoniava. Žiadne jahňa, žiadne kozľa, žiadna veľkonočná baranina. „Pošmákneme" si pekne po našom. Vyprážané teľacie rezne s kyslým zemiakovým šalátom. Bude „na zeleno". Pridávam doň nie slnečnicový, ale štajerský tekvicový olej. Veľkonočný dezert je na slano i na sladko. Osúchy z kysnutého cesta sú smotanovo-kôprové i slivkové s makom. Všetci sú spokojní, len dedo do večera umýva riad a upratuje kuchyňu...



Diskusia k článku

babucka
Spravny dedko,predsa vnucatka nesmu byt hladne,dobry dedko aj posledne pre ne obetuje.
kecupicek
Páči sa mi táto obetavosť, veď aj Ježiš sa obetoval za nás, aj my sa obetujeme pre svojich vnukov. Kladiem si často otázku:- Kto sa obetuje pre nás?- Všetko berú ako samozrejmosť, a tak sa mi zdá že bude pre nich úplná samozrejmosť odložiť nás niekde do stacionára, vrátia nám to, keď sme ich my odkladali do jasličiek.
conscientia
@Kecupicek Budem úprimná. Neverím v Ježiša a nie som ani veriaca. O starú mamu sme sa doma starali, pokiaľ sme mohli. A keď sme už nemohli a ostatná litera v abecede alias rodina sa nemala k činu, dali sme ju do domova (a tie sme tiež tvrdo podrobili kritike.)

Ja som bola - och tá drzosť - vydupane oslobodená od tzv. telesnej výchovy (nechcelo sa mi zabíjať dve hodiny pinkania loptičkou) a chodila som za starou mamou do domova. Nakŕmiť, preobliecť, nakúpiť. Znášala som jej schizofrenické reči a ospravedlňovala sa susedom, keď ich obviňovala, že sa ju snažia zavraždiť plynom. I takto bohomžiaľ občas vyzerá staroba.

A kto sa obetuje za nás? Nikto.
kecupicek
Prepáč, nemyslela som to až do samého konca, to je samozrejmé, že nemôžeme poskytovať lekársku starostlivosť namiesto zdravotníkov. @Conscientia (3.4.2018 13:56)







 



TOPlist