
Foto: Shutterstock
Prečo sa lepia?
Existuje viacero dôvodov, prečo sa mafiny lepia na papierové košíčky.Ako zabrániť prilepeniu
Ak sa chcete vyhnúť prilepeniu papierových košíčkov na upečené mafiny, vyskúšajte tieto tipy, ktoré vám ušetria nervy, aj peniaze:1. Pridajte do cesta viac tuku
Mafiny, ktoré obsahujú maslo alebo olej, sa menej lepia. Ak pracujete s receptom s nízkym obsahom tuku, môžete skúsiť pridať trošku viac masla alebo použiť kyslú smotanu či grécky jogurt.
2. Nepodceňujte výber papierových košíčkov
Na trhu existujú klasické papierové košíčky – lacné, ale práve tie sa často lepia. Lepšou možnosťou sú nepriľnavé pergamenové košíčky, tie sú najlepšie hodnotené domácimi pekármi.
3. Košíčky jemne nastriekajte olejom
Aj keď používate papierové košíčky, ľahké nastriekanie olejom v spreji alebo potretie štetcom s troškou oleja môže urobiť zázraky.
4. Pečte dostatočne
Skontrolujte, či sú mafiny hotové – špajdľa po zapichnutí do stredu musí vyjsť suchá a čistá. Nedopečený mafin je mäkký, vlhký a papier sa naň lepí ako magnet.
5. Nechajte ich úplne vychladnúť
Po upečení nechajte mafiny vychladnúť v plechu, v ktorom sa piekli. Košíčky trocha zvlhnú a budú sa potom pekne odliepať.
Papierové košíčky na mafiny si môžete vyrobiť aj sami, z papiera na pečenie, ktorý sa z upečených mafinov jednoducho odstraňuje. Pozrite si náš videonávod:
Skúste to bez papiera
Mafiny však nemusíte piecť len v papierových košíčkoch. Ak s nimi máte zlú skúsenosť, vyskúšajte alternatívy bez nich:
Foto: Shutterstock
Ak si mafiny bez košíčkov neviete predstaviť, napríklad ak čakáte hostí na letný piknik alebo záhradnú párty, môžete na to ísť aj trocha inak. Mafiny upečte vo vymastenej a vysypanej forme a po upečení ich vyberte a až potom vložte do dekoratívnych papierových košíčkov.

Diskusia k článku