Kde sa dobre najesť:
Sú slovenské reštaurácie svetové? Slávny bedeker tvrdí, že áno

Jarmila Horváthová, 4. júna 2025     4 minúty čítania

Renomovaný gastronomický sprievodca reštauráciami vyhodnotil najlepšie reštaurácie u nás. Ktoré to sú?



Foto: Gault Millau

Milovníci dobrých reštaurácií, ktorí hľadajú tipy, kam sa ísť dobre najesť, majú dôvod na radosť. V krátkom čase predstavil svoje hodnotenia slovenských podnikov už druhý bedeker, teda sprievodca reštauráciami.

Po rakúskom Falstaffe prišla na Slovensko naozaj „ťažká váha“ gastronomických bedekrov a to druhý najslávnejší svetový sprievodca - francúzsky Gault Millau. Jeho slovenská edícia vychádza tento rok prvý krát.

S ním sme dostali aj odpoveď na otázku, či si Slovensko takýto bedeker zaslúži a či naň naše reštaurácie majú. Odpoveď Miroslava Lekeša, majiteľa slovenskej, českej a maďarskej licencie, ale aj šéfinšpektora pre Slovensko Michala Ondriša, je jednoznačná - áno aj u nás máme množstvo reštaurácií, v ktorých sa dá najesť rovnako dobre ako v zahraničí.



Foto: Jarmila Horváthová

Bedeker ich hodnotil podľa rovnakých kritérií, ako všade na svete a z 250 podnikov, ktoré jeho hodnotitelia navštívili, sa do sprievodcu dostalo takmer 150. Na to, aby sa podnik do bedekra dostal, potreboval získať aspoň 10 bodov z 20.

Gault Millau pritom nehodnotil len fine dinnigové podniky, ale aj „bežné“ reštaurácie a má aj špeciálnu kategóriu POP, kde sú bistrá a streetfood - aj tie v bedekri nájdete.

Kto je najlepší

Ktorá reštaurácia je teda na Slovensku najlepšia? V tom sa hodnotitelia Gault Millau zhodli s hodnotiteľmi rakúskeho Falstaffu. Najvyššie hodnotenie – 18 bodov z 20 možných získala reštaurácia ECK v bratislavskom Devíne a šéfkuchárom roka sa stal jej šéfkuchár Daniel Tillinger. Reštaurácia dostala 4 šéfkuchárske čapice, čo znamená veľmi vysokú úroveň gastronómie a to aj v európskom meradle.



Najlepšie hodnotená reštaurácia - ECK v bratislavskom Devíne
Foto: Gault Millau


Ďalších 9 podnikov ocenili tromi čapicami, čo znamená kuchyňu na vysokej úrovni. Pre tých, ktorí si radi pochutia na dobrom jedle, je určite zaujímavé, že sú rozmiestnené po celom Slovensku – od Bratislavy po Košice.

Okrem toho udelili aj špeciálne ceny – okrem šéfkuchára roka aj ocenenie Šéfkuchár zajtrajška, ktorý sa udeľuje inovatívnym mladým kuchárom – tým sa stal Lukáš Heuser, majiteľ a šéfkuchár reštaurácie Origin v Lučenci.

Mladým talentom roka, teda šéfkuchárom do 35 rokov, ktorý musel dostať aspoň 11 bodov, sa stal Patrik Pokrývka z reštaurácie hotela Lomnica v Tatranskej Lomnici. Cenu za POP roka, teda najlepší streetfood či bistro získal Roman Kóňa a jeho podnik Mäso od Romana.

Najlepšie slovenské reštaurácie podľa Gault Millau

18 bodov
Eck, Bratislava - Devín
16,5 boda
Irin, Bratislava – Staré Mesto
Gašperov mlyn, Batizovce
Seven, Restaurant & Café, Košice
15,5 boda
Arte, Pezinok
Semillon, Vráble
15 bodov
Bistric, Bratislava - Záhorská Bystrica
Edomae Sushi Matsuki, Bratislava – Staré Mesto
Origin, Lučenec
Riverbank, Bratislava – Staré Mesto





ANKETA: Veríte návštevníckym recenziám reštaurácií?

32,1%



67,9%







Diskusia k článku










TOPlist