Karin Majtánová:
Chcem, aby všetkým doma chutilo, žiadne jedlo nevyhadzujeme

Jana Štrbková, 8. decembra 2022     13 minút čítania

Televízna moderátorka má na varenie talent a najradšej varí svojim blízkym na želanie.



„S Petrom sme sa poznali už dva roky predtým, ako sme začali spolu chodiť.“
Foto: Archív Karin Majtánovej


Aké adventné koláčiky u vás nesmú chýbať?

Pečenie vianočných koláčikov je výsostným právom mojej maminy. S veľkým zanietením ich nachystá pre celú rodinu. Každý z nás miluje iné, Samko mačacie oči, Karinka medovníčky, sestra vanilkové rožky, mamina fúkané rožky, mávame aj šuhajdy a išelské tortičky.

Nedávno ste boli v tíme, ktorý oficiálne uvaril najlepšie halušky na Slovensku. Pripravovali sa podľa vášho receptu?

Na svätohurbanských hodoch sme vyhrali majstrovstvá Slovenska vo varení bryndzových halušiek, ktoré sme pripravovali podľa môjho receptu. Jeho malý problém je, že vám ho nepoviem presne, pretože som ich robila odoka, neodvážila som ani jednu surovinu. Halušky sme mali hotové prví a vyhrali sme veru s veľkým náskokom. Myslím si, že na varenie mám skrátka talent.

Stretli sme sa pred rokmi, keď ste prežívali náročné obdobie, bojovali ste vtedy o zdravie svojej dcéry, ktorá bol dlhé roky pod dohľadom lekárov. Teraz sa sama venuje tomuto povolaniu.

Pracujem s občianskymi združeniami Kvapka nádeje aj Plamienok, a preto viem, že mnohé deti, ktoré boli v detstve v starostlivosti lekárov, si nakoniec tiež vybrali toto povolanie. Karinka pracuje na neurorehabilitačnej klinike, baví ju to a je spokojná. Teší sa z toho, keď sa pacientom darí robiť pokroky a z kliniky odchádzajú na vlastných nohách.

Milujete svoju rodinu, no partnerské šťastie ste si museli vybojovať, prišlo až po štyridsiatke.

Áno, u mňa platilo v tomto smere dočkaj času ako hus klasu. niekedy skrátka nie tá správna chvíľa, aby sa ľudia zblížili. S Petrom sme sa poznali už dva roky predtým, ako sme začali spolu chodiť. Moderovala som ružinovský ples, on tam spolu s bratom fotil, registrovala som, že je to sympatický človek, no ešte nenastal ten správny čas, aby sme boli spolu. Až o dva roky sme sa na seba pozreli a preletela iskra.

Sen o krásnom partnerstve sa vám teda splnil. O čom snívate vo svojej profesii?

Okrem Dámskeho klubu by som si ešte veľmi rada nakrúcala vlastnú reláciu o varení. No a keď budem na dôchodku, chcela by som si otvoriť vlastnú krčmu, v ktorej by som sama varila, čapovala pivo, podával by sa aj nakladaný hermelín, utopence, aj oškvarkové pagáčiky. Bola by to sídlisková krčma, v ktorej to žije, a zastavili by sa v nej susedia, ktorí by sa vracali z práce.



Pre svojich susedov pripravuje Karin legendárne langoše.
Foto: Archív Karin Majtánovej


Už dnes pripravujete pre svojich susedov legendárne langoše. Robíte ich podľa receptu alebo opäť od oka?

Moje langoše pre susedov chutia úžasne a pri ich príprave sa musím držať receptúry, lebo jednotlivé pomery surovín sú veľmi dôležité. Najmä musia byť veľmi dobre vymiesené.

Miesite ich ručne?

Jasné, ako inak, žiadny stroj by ich nevymiesil tak, ako potrebujem. Sedím na stoličke, lavór držím medzi kolenami a miesim dovtedy, kým ma poriadne nebolia ruky. Naposledy som robila až 40 výborných langošov naraz, vôbec neboli mastné. Zaujímavé je, že podľa receptu musí cesto hodinu kysnúť v chladničke, najskôr sa mi to nepozdávalo, no myslím si, že aj preto sú také skvelé. Doma sme sa smiali, že si otvoríme „langošáreň“ niekde na brehu mora a potom sme rozmýšľali nad tým, že veľký úspech by možno zožali aj v New Yorku.

Pripravte si najlepšie langoše podľa Karin Majtánovej:








Diskusia k článku







 



TOPlist