Karin Majtánová:
Chcem, aby všetkým doma chutilo, žiadne jedlo nevyhadzujeme

Jana Štrbková, 8. decembra 2022     13 minút čítania

Televízna moderátorka má na varenie talent a najradšej varí svojim blízkym na želanie.



„Jasné, že občas zhreším, najmä počas grilovačiek neviem odolať pečenej klobáske."
Foto: Archív Karin Majtánovej


Vaši rodičia aj dcéra s partnerom bývajú neďaleko od vás. Vymieňate si medzi sebou boxy s jedlom?

Áno, stále si vymieňame plné a prázdne misky. Moja mamina si ich aj označuje, lebo niektoré nie sú označené „vráť ma“ a záhadne sa stratia. Aj deťom hovorím, ak chcete, aby som vám zabalila jedlo, doneste mi misky, ja už doma žiadne nemám.

Varíte poctivé, sýte, jedlá. Doprajete si ich aj vy? Predsa len na vlastnej koži cítim, že u nás - dám po štyridsaťpäťke - metabolizmus funguje pomalšie ako pred pár rokmi.

Aj ja to na sebe cítim. Ľúbim jedlo, ktoré navarím, no pred dvomi rokmi som objavila stravovanie, ktoré mi vyhovuje. Chystali sme vtedy s Peťom svadbu, túžila som na sebe popracovať, a tak som vyskúšala stravovanie podľa metabolic balance. Keď zostanú dve lyžičky jedla, tak ich dojem, ale ja sama si nenaložím plný tanier.



„Na Vianoce si dám mamičkin štedrák. Je to výborný koláč, ide doň po kile tvarohu, maku aj orechov, slivkový lekvár a tvoria ho len tenučké vrstvy kysnutého cesta.“
Foto: Archív Karin Majtánovej


Pre seba si varíte zvlášť?

Áno a vyberám si správne kombinácie. V tomto štýle stravovania sa napríklad navzájom nemiešajú bielkoviny. Môžete zjesť mäso so zeleninou alebo syr so zeleninou, no navzájom mäso a syr nekombinujete. Dôležité je tiež to, že medzi jedlami sú päťhodinové odstupy, medzitým sa neodporúča ani len káva, nezobká sa žiadna drobnosť, pije sa len čistá voda. Veľmi dobre to funguje. Už som sa s týmito princípmi zžila natoľko, že aj na dovolenkách si vyberám správne kombinácie a nemusím svoj štýl stravovania prerušiť. Jasné, že občas zhreším, najmä počas grilovačiek neviem odolať pečenej klobáske.

„Keď zostanú dve lyžičky jedla, tak ich dojem, ale ja sama si nenaložím plný tanier.“

V dámskom klube na RTVS pôsobíte roky a stále je to medzi divákmi veľmi populárna relácia. Vaši hostia tam často rozprávajú o ázijskej a iných zaujímavých svetových kuchyniach. Skúšate ich potom aj doma?

Áno, skúšam. Peťo napríklad miluje tom yum polievku, mám výborný recept, ktorý prispôsobujem podľa toho, čo nám chutí. Samko zas ľúbi krevety, a tak si občas doprajeme aj takúto zmenu. Mám veľmi rada pikantné jedlo, preto aj mne vyhovuje ázijská kuchyňa. Vždy si nosím so sebou skúmavku vlastného čili a dochucujem si ním jedlo, či už je to praženica, polievka, ryža, zemiaky, mäso alebo omáčky. Hovorí sa, že aj na kapsaicíne môže byť človek závislý, no s istotou viem, že bez čili si jedlo poriadne nevychutnám. Talianska kuchyňa napríklad nie je veľmi pre mňa, nejedávam totiž cestoviny a, priznám sa, ani nič múčne, nerobilo to dobre mojej váhe. Dúfam, že mi dámy nebudú závidieť, ale sladké mi nechutí, preto ma koláčiky vôbec netrápia. Nanajvýš si dám malý kúsoček čokolády. Peťo kupuje v bioobchode solené nelúpané tekvicové semienka, tak si ich doprajeme, ale tých sa našťastie, veľa zjesť nedá.

Neurobíte výnimku ani na Vianoce?

Na Vianoce si dám mamičkin štedrák. Je to výborný koláč, ide doň po kile tvarohu, maku aj orechov, slivkový lekvár a tvoria ho len tenučké vrstvy kysnutého cesta. Je teda drahý a keď ho nesieme v pekáči, aj poriadne ťažký. Je to skvost, ktorý mamička pečie len na Vianoce, keď ho nezvládneme dojesť, odložíme si z neho aj do mrazničky. Ale na Štedrý deň chodievajú rodičia už roky k nám, vlani prišiel aj Karinkin priateľ, a celé menu varím ja. Mávame kapustnicu s hubami a s bielou cesnakovou zápražkou. Nechýba ani klasický kapor a výborný zemiakový šalát, ktorý robím aj pre sestru. Najskôr mi na jeho prípravu stačila obyčajná miska, potom som potrebovala čoraz väčšiu a dnes už používam klasický lavór na bielizeň. Aj ten mi už stačí len-len.





Diskusia k článku







 



TOPlist