Foto: Shutterstock
Textúra: Cesnakové granule sú väčšie a rozpúšťajú sa v pokrme pomalšie. Jemný cesnakový prášok sa textúrou podobá múke. V tekutinách sa rozpúšťa rýchlo.
Chuť: Granulovaný cesnak má jemnejšiu, menej intenzívnu chuť, ktorá sa uvoľňuje postupne počas varenia. Práškový cesnak je intenzívnejší a koncentrovanejší. Stačí ho do jedla pridať menej.
Použitie: Granulovaný cesnak je ideálny na dlhšie varenie a dusenie, pri ktorom má čas pomaly uvoľniť svoju chuť. Výborne sa hodí do polievok, dusených pokrmov a marinád. Práškový cesnak je vhodný do jedál, ktorým potrebujete cesnakovú chuť dodať rýchlo, napríklad do dresingov, omáčok, cestovín, do cesta na chlieb a pizzu, na ochutenie masla alebo do suchých koreniacich zmesí.
Ako ich navzájom zameniť
Jednému strúčiku čerstvého cesnaku zodpovedá približne ½ ČL granulovaného a ¼ ČL práškového cesnaku. Ak máte doma len jeden druh cesnaku, nič sa nedeje. Pokojne môžete granulovaný cesnak nahradiť sušeným a naopak. Keďže granulovaný cesnak obsahuje viac vzduchu, budete ho potrebovať dvakrát viac.Cesnakový prášok sa dá vyrobiť aj doma
Mali ste bohatú úrodu cesnaku a začal vám klíčiť? Je najvyšší čas urobiť si sušenú zásobu.1. Strúčiky cesnaku najskôr zbavte šupiek. Priznajme si, šúpanie cesnaku je celkom otrava, najmä ak ho má byť viac. Vyskúšajte tieto praktické tipy, s ktorými to pôjde ako po masle.
2. Očistené strúčiky nakrájajte na tenké plátky a tie rozložte na plech vyložený papierom na pečenie. Plech vložte do rúry a sušte pri teplote 50 stupňov. Počas sušenia lupienky cesnaku každých tridsať minút premiešajte. Cesnak môžete sušiť aj pri izbovej teplote, ale v tmavej, suchej a dobre vetranej miestnosti, kde vám nebude prekážať jeho intenzívna vôňa.
Foto: Shutterstock
3. Pri sušení v sušičke nastavte teplotu na 50 stupňov. Keď budú usušené plátky krehké a medzi prstami sa budú lámať, nechajte ich vychladnúť a následne ich pomeľte v mixéri alebo v nepoužívanom kávovom mlynčeku na prášok.
4. Sušený cesnakový prášok skladujte v dobre uzatvorenej nádobe z tmavého skla.
Diskusia k článku