Foto: evusik
Na marokánky sme kedysi dávno chodili do cukrárne. Neviem či ich ešte predávajú, preto si ich robievam doma a nielen na Vianoce.
príprava
na 170 °C
Postup
-
1
Najskôr si pripravíme dostatočné množstvo rôznych orechov, hrozienok, kandizovaného a sušeného ovocia, pomarančovej kôry, datlí a pod. Orechy stačí nasekať na hrubo a ostatné nakrájať na približne rovnako malé kúsky. Váha 300 g je orientačná, kľudne môžete dať aj viac. Ja som dala 350 g.
-
2
Smotanu na šľahanie spolu s cukrom privedieme do varu, zmiernime teplotu, pridáme múku a maslo a stále miešame. Kaša nám nesmie prihorieť a nesmú v nej byť hrudky. Výsledná hmota by mala vyzerať ako hustejšia krupičná kaša.
-
3
Do vychladnutej kaše zamiešame sušenú zmes. Vznikne nám taká lepkavá hmota, z ktorej budeme robiť placky.
-
4
Placky môžeme robiť mokrými rukami alebo lyžičkou. Ja používam dve lyžice. Jednu veľkú polievkovú a druhú malú. Namáčam si ich vo vode. Veľkou lyžicou naberiem kopček a malou ju stiahnem na plech na papier na pečenie. A mokrou lyžicou ten kopček uťapkám na placku. Placky vôbec nemusia byť rovnaké veľké, ale mali by byť rovnako hrubé, aby sa rovnako upiekli. Dávame ich trošku ďalej od seba. Na jeden veľký plech som mala 12 kúskov a na menší plech 8 kúskov.
-
5
Pečieme na 170 °C asi 15 - 20 minút. Keď sú okraje do hneda, sú marokánky upečené. Horúce sú mäkké, preto s nimi manipulujeme až keď vychladnú.
-
6
Vychladnuté marokánky polejeme čokoládovou polevou. Polievajú sa na spodnej strane. Ja som na každú naliala polevu a lyžicou rozotrela.
-
7
Marokánky sú prudko návykové :-)
Diskusia k receptu