Jardo Žídek:
Posedenie na terase

Jardo Žídek, šéfkuchár reštaurácie Riverbank v Bratislave, 8. septembra 2021     3 minúty čítania

Nech už bývate kdekoľvek, v dome alebo v byte, kúsok terasy alebo balkóna so stoličkami väčšine Slovákov a Čechov nesmie chýbať.



Foto: Pravda - Ivan Majerský

Neviem, či je to tým, že je to priestor bez stien a človek sa v ňom cíti slobodne, alebo jednoducho a rýchlo získate pocit, „že ste na dovolenke“. V každom prípade jednu terasu mám aj doma a rád tam sedávam. Keď k nám príde návšteva a počasie je príjemné, sedíme vonku. Nikoho neohurujem kreáciami na tanieri, ale urobím niekoľko jednoduchých a rýchlych jedál, ktoré každý hosť rád „zobká“ a ochutnáva.

Na návštevy zo zahraničia vždy spraví dojem niečo domáce. A čo je viac domáce ako slovenské huby, zemiaky, bryndza alebo sladkovodné ryby? Ako prvé jedia oči, preto mojim hosťom nepodávam bryndzové halušky – dizajnujú sa skutočne ťažko – a ani vnútornosti. Ale pirohy, sladké či slané, sú neobjaveným pokladom.

Zemiaky sú mojou srdcovkou – pred niekoľkými rokmi sme so slovenskými kuchármi varili niekoľkochodové slovenské menu v jednej fine dining reštaurácii v Prahe. Nechýbal, samozrejme, pečený zemiak s kyslou smotanou a so slaninkou. Hostia boli úplne hotoví a zožali sme obrovský potlesk.

Recepty Jarda Žídeka, ktoré môžete ponúknuť hosťom nielen na terase:










Diskusia k článku

mlska
Pán Žídek, vďaka za recepty, ale veľmi chýbate na televíznej obrazovke. Vaše skvelé recepty, úsmev, slušnosť...
mariamka
ako rada by som si vypočula autenticky pána Žideka, ako to hovorí, bolo by to možné?






 



TOPlist