Foto: Pravda
Ide o nižšie bezcievne organizmy, sú bez chlorofylu, majú heterotrofnú výživu a rozmnožujú sa výtrusmi. Z hľadiska požívateľnosti rozoznávame huby jedlé, nejedlé a jedovaté. Jedlé huby sú v našej gastronómii využiteľné v stave sušenom, varenom, dusenom, smaženom a fermentovanom.
Nosím drevo do lesa a tam aj huby, či skôr hríby, zbieram. Huby sa však dajú aj pestovať. Napríklad pečiarky (šampiňóny), kuriatka či hlivy. Také je lepšie kúpiť v markete, ako nazbierať v lese. Nie ste predsa hubársky majster a môžete si ich zmýliť s bielou čírovkou, muchotrávkou, prášnicou, hnojníkom, rozpadavcom dlabavým. A je pohroma...
Na hubovom pulte obchodu je vždy čo vyberať. Verím šampiňónom. Mini, midi, maxi. Biele, sivé aj pieskové. Vždy čerstvé a voňavé. Kúpim dve štvrťkilové balenia a týždeň čo týždeň mám o zábavu postarané.
Hubovú cesnačku mám hotovú za polhodinu. Bravčová masť z mangalice, španielsky cesnak, poľské huby, nasekaná petržlenová vňať a kocky opečeného chlebíka nesmú chýbať. Príprave rožkového ,,hubovca" (údené mäso, vajce, krupica) sa vyhýbam. Rovnako mi ,,nesedí" hubové hašé (spomienky zo študentských čias).
Občas si však pripravím placky z lístkového cesta plnené zmesou dusených húb, cibule, vajca a strúhanej nivy. S pirohmi plnenými hubami je papračka. Kúpim si ich v obchode v mrazenom stave...
Všetky tieto šampiňónové dobroty, mýlili ste sa a netrafili ste, nepárujem s vínom. Je to nebezpečné. Alkohol vína a nestráviteľné dusíkaté látky húb sú nepriateľmi vášho zdravia a pohody...
Diskusia k článku