Hlavne efektívne:
Zase pripálený hrniec? Toto sú metódy čistenia, ktoré fungujú

Veronika Lucáková, 15. júna 2024     5 minút čítania

Občas sa v kuchyni stane nehoda, ktorej výsledkom sú pripáleniny na dne riadu. Poradíme vám, ako sa ich zbaviť.



Foto: Shutterstock

Každý, kto trávi čas v kuchyni, sa už určite stretol s problémom spáleného jedla na dne hrnca. Čistenie takto znečistených hrncov môže byť frustrujúce a časovo náročné, ale s niekoľkými osvedčenými metódami a tipmi sa dá zvládnuť aj táto nepríjemná úloha.

Metódy čistenia pripálených hrncov

1. Sóda bikarbóna a voda
Sóda bikarbóna je jedným z najúčinnejších prírodných čistiacich prostriedkov, ktorý dokáže zázraky aj so spáleným jedlom. Do hrnca nalejte vodu v takom množstve, aby pokryla pripálené miesto. Pridajte 2-3 lyžice sódy bikarbóny a dobre premiešajte. Priveďte zmes do varu a varte 15-20 minút.

Potom vypnite ohrev a nechajte vodu vychladnúť. Následne použite hubku alebo škrabku na riad, aby ste odstránili uvoľnené spálené zvyšky.

2. Ocot a sóda bikarbóna
Ocot v kombinácii so sódou bikarbónou vytvára reakciu, ktorá môže pomôcť uvoľniť tvrdé spáleniny. Nalejte dostatočné množstvo octu do hrnca, aby pokryla spálené miesta. Priveďte ocot do varu a nechajte variť 5 minút.

Potom pridajte 2-3 lyžice sódy bikarbóny (pripravte sa na chemickú reakciu, preto pridávajte sódu opatrne). Nechajte zmes pôsobiť, kým nevychladne. Nakoniec vyčistite hrniec pomocou špongie alebo kefky.

3. Soľ a citrón
Soľ a citrón sú prírodné abrazívne a čistiace prostriedky, ktoré môžu pomôcť odstrániť pripálené jedlo bez poškodenia hrnca. Spálené miesto v hrnci posypte hrubou soľou.

Rozkrojte citrón na polovicu a použite ho ako špongiu, trením soli po spálenom povrchu. Nechajte zmes pôsobiť 10-15 minút. Opláchnite teplou vodou a dočistite špongiou alebo kefkou.

4. Komerčné čistiace prostriedky
V obchodoch nájdete rôzne komerčné čistiace prostriedky určené špeciálne na čistenie pripálených hrncov. Pri ich používaní vždy dodržiavajte pokyny výrobcu a používajte rukavice na ochranu rúk.

Pozrite sa, ako a čím sme vyčistili pripáleniny v hrnci my:



Ako na pripáleniny z vonkajšej strany

Pri varení sa často objavujú spálené miesta aj na vonkajšej strane hrncov a panvíc. Predtým, než ich začnete čistiť, odstráňte z nádob všetky zvyšky jedla a tuk. Riad namočte do horúcej vody s pridaním tekutého prostriedku na umývanie riadu. Nechajte ho namočený aspoň 15-30 minút, aby sa uvoľnili nečistoty.

Potom nasypte jedlú sódu na spálené miesta z vonkajšej strany hrnca alebo panvice a na jedlú sódu pomaly nalejte ocot. Táto kombinácia vytvorí šumivú reakciu, ktorá pomôže uvoľniť pripálené zvyšky. Nechajte zmes pôsobiť niekoľko minút.

Potom všetko poriadne vydrhnite zubnou kefkou, krúživými pohybmi, aby ste nepoškodili povrch hrnca alebo panvice. Pokračujte v drhnutí, až kým neodstránite všetky pripálené zvyšky. Na záver riad opláchnite pod tečúcou vodou a osušte.

Pre nerezové hrnce a panvice je možné použiť aj komerčné čistiace prostriedky, dbajte však na to, aby boli určené na tento typ materiálu.



Foto: Shutterstock

Tip na veľmi odolné škvrny: Ak sú škvrny príliš odolné, môžete skúsiť nechať hrniec alebo panvicu namočené v roztoku octu a vody cez noc.

Čím skôr tým lepšie

Ak sa vám podarí spáliť jedlo v hrnci, je dôležité očistiť hrniec čo najskôr. Bežné čistenie hrncov po každom použití by malo byť samozrejmosťou. Dôkladnejšie čistenie s použitím vyššie uvedených metód robte podľa potreby, keď sa na hrncoch nahromadia tvrdé usadeniny alebo spáleniny.

5 tipov, ako predísť pripáleniu jedla

1. Používajte pri varení správnu teplotu, varenie na strednej alebo nízkej teplote môže pomôcť predísť spáleniu jedla.

2. Investujte do kvalitných hrncov a panvíc s hrubým dnom, ktoré rovnomerne rozvádza teplo a znižuje riziko pripálenia.

3. Jedlo počas varenia pravidelne miešajte. Zabránite tak tomu, aby sa jedlo prilepilo a následne spálilo na dne hrnca.

4. Pri varení jedál, ktoré majú tendenciu sa pripaľovať, pridajte dostatok tekutiny.

5. Aby ste predišli pripáleninám z vonkajšej strany riadu, dbajte na to, aby plameň plynového sporáka nepresahoval okraje hrnca alebo panvice.





ANKETA: Už ste niekedy pripálili hrniec?

94,5%



5,5%







Diskusia k článku







 



TOPlist