Svetové kuchyne:
Grécka kuchyňa - zvyky a tradície

Autor hlavného textu: Maraki, spracovala: Andrea Červenková,, 26. júna 2016     6 minút čítania

Z kolísky európskej civilizácie - z Grécka - píše pre nás naša Varecháčka Maraki o zaujímavostiach z tamojšej gastronómie.

V prvej časti článku od Maraki o gréckej kuchyni si môžete prečítať o gréckych hlavných jedlách a typických gréckych tavernách:

Sladké pochúťky

Milovníci sladkých koláčikov a zákuskov si v Grécku určite prídu na svoje. Určite si netreba nechať ujsť galaktobureko – dezert z lístkového cesta plnený krémom z mlieka, masla, krupice, vanilky, poliaty sirupom. Z ostaných sladkostí spomeniem baklavu –lístkové cesto, mandle, škorica poliate sirupom; kataifi – cesto kataifi, ktoré vyzerá ako tenké slížiky tiež plnené mletými mandľami, škoricou a poliate sirupom.

Typickým vianočným pečivom, ktoré rozvonia celý dom a dodá typickú atmosféru sviatkov sú kurambiédes (koláčiky z mletých mandlí obalené v práškovom cukre) a melomakárona (koláčiky, ktorých základom je škorica, klinček a pomarančová šťava, poliate sirupom z vody, cukru, medu, škorice a pomaranča).


Foto: Maraki

Vasilopita – koláč pripravovaný na grécky Nový rok.


Na Nový rok Gréci pripravujú tzv. Vasilopitu, ktorá nesie meno po Svätom Vasilisovi, ktorý dával dary chudobným. Vasilopita sa pripravuje podobne ako naša piškóta a okrem iného obsahuje aj šťavu a kôru z pomaranča. Dovnútra koláča sa pred pečením vloží minca. Po upečení sa pita rôzne zdobí. Po polnoci na Nový rok sa koláčik rozkrojí a kto nájde mincu, bude mať šťastie po celý rok.

Grécke zvyky a tradície


Gréci sú veľmi kresťansky založení a ctia si svoje zvyky a tradície.


Foto: Maraki

Zelené fazuľky patria medzi pôstne jedlá.


Cez týždeň, vždy v stredu a piatok, držia pôst. V týchto dňoch sa varia tzv. laderá – jedlá, ktorých základom je väčšie množstvo oleja. Výborné sú zelené fazuľky; paradajky a papriky plnené ryžou; veľké biele fazule (tzv. gigantes) zapečené v rúre spolu s paradajkovou šťavou, cibuľou, petržlenovou vňaťou a kôprom, poliate citrónovou šťavou; briam – zapečené zemiaky, baklažány, cukety s cibuľou a paradajkami.


Foto: Maraki

Briam – zapečené zemiaky, baklažány, cukety s cibuľou a paradajkami.


Nedá mi nespomenúť, pre mňa tu v Grécku, najkrajšie sviatky v roku – veľkonočné sviatky. V pravoslávnej cirkvi sa Veľká noc nazýva Pascha a je najväčším sviatkom cirkevného roka. V ortodoxnej cirkvi sa v období pôstu nekonzumujú žiadne potraviny živočíšneho pôvodu (mäso, vajcia, mlieko, maslo, syry, ryby).

Po polnoci zo soboty na nedeľu po príchode z kostola sa rodina usadí k veľkonočnému stolu.


Foto: Maraki

Veľkonočná špecialita – grilované kozľa a kokoretsi.


Podáva sa tradičné jedlo výborná polievka z jahňacích pečienok, jarných cibuliek, kôpru, s rozšľahaným vajíčkom a citrónom, tzv. majírica; tsoureki – podobné našej vianočke a červené varené vajíčka. Skôr než sa vajcia skonzumujú nasleduje tradičný zvyk – tsougrisma, kedy jeden drží vajíčko a povie “Christós Anésti” (Kristus vstal z mŕtvych), druhý člen rodiny tiež drží vajíčko a odpovie “Alithós Anésti” (naozaj vstal z mŕtvych) a navzájom ťuknú vajíčkom jeden druhému. Ten komu sa vajíčko nerozbije, pokračuje ďalej až sa vystriedajú všetci členovia rodiny. Vyhráva ten, ktorému zostane vajíčko celé a bude mať šťastie po celý rok.

Na Veľkonočnú nedeľu skoro ráno sa chystajú rošty a ražne na grilovanie. Hlavným lákadlom dňa je celé grilované jahňa alebo kozľa a typické grécke kokoretsi (na ražni napichnuté jahňacie pečienky, srdcia a slezina obmotané črevom). Servírujú sa tzatziky, rôzne čerstvé šaláty, kvalitné vínko a chutné ouzo alebo tsipouro. Ľudia sa veselia a tancujú.


Foto: Maraki

Majiritsa je veľkonočná polievka z jahňacích vnútorností.


Tradičné produkty

Typickým gréckym syrom je syr feta, ktorý najlepšie chutí od miestnych farmárov. Feta sa vyrába z ovčieho alebo kozieho mlieka alebo kombináciou oboch druhov. V Grécku môžete ochutnať aj tzv. katíki alebo tsalafúti, ako miestni nazývajú čerstvý mäkký syr z ovčieho mlieka.

Za zmienku stojí aj výroba medu. Med hlavne z gréckych hôr je vynikajúci, mierne sladký a hustý.

Cez leto chodíme do hôr zbierať napr. oregano a horský čaj, ktorý je vynikajúci pri problémoch s dýchacími cestami.

Na záver musím spomenúť gyros, pravý grécky a vynikajúci. Jedlo, ktoré pozná asi každý. Ja osobne milujem gyros v pite s paradajkami, čerstvou petržlenovou vňaťou, cibuľkou, tzatzikmi, zásadne bez hranolčekov, čím ušetrím nejaké tie kalórie :)

Σας εύχομαι καλή μέρα (Sas éfchome kalí méra). Prajem Vám krásny deň.

Tradičné grécke recepty nájdete tu:

Grécka kuchyňa





Diskusia k článku

alena45
Mám rada tieto články, myslím svojou autenticitou. Ďakujem
bozulka
Ďakujem aj ja za článok,všetky mám stiahnuté,aj tento a rada sa k nim vraciam :-)

maraki
@Afataga (26.6.2016 15:12)

Keď som prišla prvýkrát do Grécka, aj ja som sa stránila veľkonočného jedla, potom som ho ochutnala a teraz sa už neviem dočkať ďalšej Veľkej noci :-))))
maraki
@Bozulka (28.6.2016 01:02)

Ďakujem veľmi pekne, teším sa, že som týmto článkom mohla priniesť aspoň kúsok Grécka na Slovensko :-)
andreac
Mila @Maraki , velmi si cenime, ze ste svojimi clankami o greckej kuchyni obohatili nasu Varechu a dakujeme za vybornu spolupracu :) Zelame vsetko dobre do Grecka!
frezia68
Varecha je medzinárodná,združujú sa tu šikovné kuchárôčky a Ty tiež patríš medzi ne.Pekný,zaujímavý článok aj mňa potešil a poučil.Nech sa Ti darí :-).
maraki
@Andreac (28.6.2016 18:24)

Ďakujem veľmi pekne :-) Pozdravujem celý tím Varechy :-)






 



TOPlist