Grécka kuchyňa

O gréckej kuchyni.


Grécka kuchyňa - recepty:

«1 2 ...11 »
Polievka z kuracích pŕs s citrónom na grécky spôsob (fotorecept) Polievka z kuracích pŕs s citrónom na grécky spôsob (fotorecept) Vaše

Variť podľa rcp pre „cukrovkárov“ je nielen zdravé, ale aj chutné! Chorému pomôže a aj zdravý sa „pošmakuje“! Inšpirácia z KK „Robyn WEBB, M.S.: Eat to beat diabetes; 2003“, z ktorej pochádza aj námet na tento rcp (str. 111) „Greek-style lemon chicken soup“! Kombinácia zeleniny, ryže, kuraciny a citróna je vhodnou zmenou pre všetkých, ktorí chcú užívať svet v zdraví! Rcp som sľúbil Mirkovi Vaškovi, Moravákovi so spišskými koreňami, spolusapérovi z bratislavských Kutuzoviek a milému kamarátovi.

Orechový koláč Karidopita so sirupom (fotorecept) Orechový koláč Karidopita so sirupom (fotorecept) Vaše

V časopise o cestovaní píšu,že je z gréckej kuchyne. Sladký je dosť,cukru môžte aj ubrať, ale potom to už nebude ono.Gréci si vedia osladiť život.Je výborný a nádherne po ňom vonia kuchyňa,zmes korenia,vanilky,pomaranča urobila svoje.

Tzatziky (vegan) Tzatziky (vegan) Vaše

Uhorku ošúpeme a nastrúhame, osolíme a necháme postáť. Potom z uhorky vytlačte prebytočnú tekutinu. Do misky dáme sójový neochutený jogurt, prelisujeme očistené strúčiky cesnaku, pridáme šťavu z citróna, olivový olej, nasekaný a umytý kôpor, pridáme uhorku a premiešame.

Skordalia-σκορδαλι-grécka nátierka (fotorecept) Skordalia-σκορδαλι-grécka nátierka (fotorecept) Vaše

Skordalia je známa grécka nátierka, pripravuje sa bud zo zemiakov alebo chleba, pridajú sa vlašské orechy alebo mandle, hlavne veľa cesnaku, ochutí sa vínnym octom alebo citrónovou šťavou, soľou, niekde sa pridáva ešte hustý jogurt.Podáva sa ako príloha k rybám, grilovanej zelenine či ako meze sa natiera na chlieb a hrianky,je známych veľa verzií v Grécku, Macedónii a v krajinách bývalej byzantskej ríše, je od domu odlišná. Pridávam verziu s chlebom a jogurtom, výborné využitie starého chleba.

Grécky šalát Grécky šalát Vaše

Mala som v úmysle rozplývať sa tu nad tým, aké úžasné je dopriať si v letných horúčavách niečo jednoduché a svieže bez dlhej prípravy a varenia, ako je tento šalátik, ale začula som za oknom dopadať ďalšiu sprchu dažďa a uvedomila som si, že by to nebolo celkom na mieste :)).. aavšak, to desné počasie mi neubráni robiť si tento zázrak aj niekoľkokrát do týždňa- ani jeseň ma asi nezastaví :) no musím priznať, že uprostred najchutnejšej časti roka- sezóny paradajok- je to ešte celkom o inom :))

Paradajkový šalát so smaženou fetou Paradajkový šalát so smaženou fetou Vaše

Tento recept mám z jednej knihy so šalátami. Pôvodný recept obsahuje ešte rukolu a miesto bazalky oregano, no ja som použila čo bolo a je výborný. Odporúčam.

Plněné olihně (kalamáry) s rajčatovou omáčkou Plněné olihně (kalamáry) s rajčatovou omáčkou Vaše

Miluji mořské plody a ráda ochutnávám hlavně na dovolené u moře různé úpravy. Moje recepty najdete na http://inkitchenopen.blogspot.cz/

Tyrokafteri - τυροκαφτερή grécka nátierka z fety a papriky (fotorecept) Tyrokafteri - τυροκαφτερή grécka nátierka z fety a papriky (fotorecept) Vaše

Toto je veľmi obľúbená nátierka, populárna v Grécku a aj v iných krajinách, pripravuje sa zo syra feta a pečených červených paprík, sladkých i ostrých, citrónovej šťavy, olivového oleja a hustého jogurtu. Najčastejšie sa podáva ako meze s olivami a rôznou zeleninou, s pita chlebom alebo sa len ako natiera na chlieb, je to vynikajúca chuťovka osviežujúcej pikantnej chuti, vhodná na pohostenie i na výborné raňajky, je známych viac variant s mnohými obmenami.

Baklava po slovensky (fotorecept) Baklava po slovensky (fotorecept) Vaše

Už samotný názov je asi odo mňa opovážlivosť! No pravá baklava sa skladá s tenulinkého cesta asi ako ťahaného štrúdľové.Je v tvare kocky,alebo obdĺžnika.Ja som ju robila okrúhlu.Malo to svoje opodstatnenie.Dobre sa mi s kúskami manipulovalo. V Grécku,ani v Turecku som nebola,takže pravú baklavu som neochutnala. Upiekla som si ju na slovenský spôsob a je výborná ! Verte mi. Spĺňa všetky vypočuté a prečítane poznatky, baklavy.A je rýchlo hotová.Myslím,že aj to je rozhodujúce pre gazdinky.

Letná stredomorská kreácia Letná stredomorská kreácia Vaše

Tento recept je určený hlavne pre zdravie, jedlo je ľahké a dobre padne v horúcom letnom dovolenkovom období. Pochádza zo stredomorskej kuchyne, ale pripraviť si ho môžeme aj u nás. Príprava je rýchla a jednoduchá, preto som si recept obľúbila.

Taštičky z chlebového cesta so smotanou plnené mangoldom a fetou (fotorecept) Taštičky z chlebového cesta so smotanou plnené mangoldom a fetou (fotorecept) Vaše

Spravila som chlebové cesto so smotanou a naplnila som ho mangoldom a fetou, výborné za tepla i za studena.

Grécky ntakos (fotorecept) Grécky ntakos (fotorecept) Vaše

dakos, koukouvagia. Servíruje a upravuje se na specielních sucharech "dakos". Použila jsem obyčejný chléb.

Pikantné zelené fazuľkové struky s paradajkami (fotorecept) Pikantné zelené fazuľkové struky s paradajkami (fotorecept) Vaše

Pôvodný recept pochádza z Grécka, máličko som ho upravila a prispôsobila chuti mojich stravníkov. Ide o jednoduché a rýchle, ľahké jedlo ideálne pre horúčavy, môže sa podávať ako samostatné jedlo alebo príloha k rôzne upraveným mäsám, veľmi chutné za tepla i za studena.

Letná cukinová pohánka Letná cukinová pohánka Vaše

Ľahká zdravá večera ako svtorená do horúcich letných dní, s pohánkou plnou rutínu sú tým správnym jedlom aj pre nase cievy :)

Šalátik 1 Šalátik 1 Vaše

Všetky ingrediencie dobre umyjeme, očistíme, a nakrájame na ľubovoľné tvary. Ja mám radšej rôzne tvary, podľa veľkosti taniera, aby to pôsobilo lákavo. Záleží či robím len pre dvoch, alebo či daný šalátik pripravujeme napríklad na grill párty pre viacerých. Ide tu najma o chuť, v tomto prípade cvikly a ananásu. Všeko len minimálne posolíme a pokvapkáme olivovým olejom, v ktorom sme mali naložený cesnak, šalviu a rozmarín. Takýto olej používam na všetky šaláty a ozdobu jedál.

Recept bez obrázku Šošovica na prírodno Vaše

Tento recept mám z Grécka - ostrov Karpathos, kde som pracovala. Je jednoduchý a chutný. Odporúčam najmä tým, ktorí si strážia váhu. Nepoužíva sa žiadna múka, smotana a iné suroviny, ktoré sú viac kalorické. Oplatí sa vyskúšať.

Fazuľa Plaki (fotorecept) Fazuľa Plaki (fotorecept) Vaše

V recepte sa píše,že pochádza z Gréckej kuchyne. Jedla som na dovolenke čisto fazuľovo-paradajkové bez mletého mäsa,lebo aj také som už videla.Ak by znalci Gréckej kuchyne usúdili,že to nie je ono,prepíšem to na zapečenú fazuľu.Dá sa to uvariť z dostupných surovín,zrejme ich bude viac druhov PLAKI, podľa sezóny.Popozerala som ich aj na internete,ale ja mam recept na takéto a na zimu sa mi zdá vhodnejší.Každopádne je to výborné sýte jedlo v zime či lete.

Domáci kebab v pita chlebe (fotorecept) Domáci kebab v pita chlebe (fotorecept) Vaše

Vynikajúci domáci kebab, v chrumkavom domácom pita chlebe. Viac slov ani nebude treba :)

«1 2 ...11 »
Aktuálne súťaže

TOP 15 - Najlepšie nápady mesiaca december 2014
Pozrite si rebríček nápadov, ktoré sa vám najviac páčili v mesiaci december.

TOP 15 - Najlepšie recepty mesiaca december 2014
Pozrite si TOP 15 sladkých a TOP 15 nesladkých receptov, ktoré sa vám najviac páčili v mesiaci december starého roku.

Súťaž na január o najlepší nápad, návod či fotopostup
Aj v tomto roku súťažíme o najlepší tvorivý nápad do bytu, domu či záhrady.

Súťaž na január o najlepšie sladké aj nesladké jedlá
Súťaž o najlepší recept pokračuje aj v tomto roku. Hľadáme najobľúbenejšie recepty v 2 kategóriách: Najlepšie koláče, torty a iné sladkosti a Najlepšie jedlá bez cukru (jedlá, ktoré nechutia sladko).


Denný súhrn receptov Novinka!

« December
Január 2015
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 31

Magazín

Šéfkuchár Ami El Gani: Môj sen je vlastná michelinovská reštaurácia
O tom, že gastronómia nemusí byť nudná, nás presvedčil Ami El Gani, šéfkuchár Holiday Inn Trnava, ktorý so svojim kreatívnym kuchárskym umením prináša nové trendy na slovenskú kulinársku scénu.

Ragú na horčici
Dnes si v Modre na barónku Megyesiovú už nikto nespomenie. Hádam len národný umelec Náco Bizmayer, ktorý u nej ako mladík prebýval.

Šéfkuchár Jozef Riska: Hľadáme chute a vône starého Prešporka
Na zorganizovanie úvodného večera Zimného festivalu jedla sa tento rok podujala známa bratislavská reštaurácia Zylinder. Jej šéfkuchár Jozef Riska nám predstavil, akú kuchyňu v Zylindri ponúkajú.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 5/2015: Fašiangy 2 Fašiangy 2
Časopis Varecha v piatok 30. januára v denníku Pravda.


TOPlist