Fedor Malík:
Fazuľové pyré

Fedor Malík, 23. marca 2010     2 minúty čítania

Strukoviny (čelaď Leguminoseae) patria medzi najstaršie bôbovité kultúrne rastliny na svete.


Foto: Pravda

Fedor Malík


Bôb i šošovica boli populárne už u starých Egypťanov pred takmer päťtisíc rokmi. O čosi „mladší" hrach je tisícročnou potravou praobyvateľov Severnej Ameriky a Číny.

Historicky najmladšou strukovinou je fazuľa. Obyvatelia oboch Amerík ju poznajú viac ako 1 600 rokov. Nuž a zabudli sme ešte na sóju fazuľovú a podzemnicu obyčajnú, bôb konský, viku a cícer.

V období Veľkomoravskej Ríše robili naši predkovia zo strukovín kaše. Slané i sladké. K slaným popíjali suchú bylinkovú medovinu a ku sladkým medovinu sladkú. V stredoveku bol najpopulárnejší hrach. V 16. – 17. storočí sa pomletý piekol s mandľami, so škoricou a s hrozienkami. Pozri recepty na Pochúťky zo strukovín Robila sa z neho hrachová baba, plnka do hydiny i pirohov. Hrachová kaša sa často prichucovala medom a zalievala smotanou. Strukoviny tiež liečili. Šošovicová kaša sa používala ako obklad pri liečení vredov, omrzlín, ale aj pri liečení dny!

V 17. – 18. storočí sa kráľovnou strukovín stala fazuľa. Napriek tomu, že nadúvala, vyvolávala nepokojné sny a puritáni vraveli, že dokonca i chlipné erotické žiadosti. Fazuľa je kráľovnou podnes. Väčšinou si oblieka slaný šat, výnimočne má i sladkú podobu.

V starom Prešporku, v rokoch, keď nezarodili jedlé gaštany, reštaurácie ponúkali fazuľové pyré. Od toho gaštanového bolo vraj na nerozoznanie. Pyré sa papkalo s čokoládou, so šľahačkou a pochlipkával sa k nemu jedinečný svätojurský samotok...




Diskusia k článku

vcelka
Nebolo to iba v starom Prešporku, ale aj v mladej Bratislave... Socialistické cukrárne bežne pripravovali gaštanovo-fazuľové pyré v cene gaštanového, robievali sa aj tzv. jazýčky z tej istej hmoty... Zákazníka bolo treba oklamať na každom kroku. Ale chutilo to každému aj tak, takže dnes sa k fazuli môžu cukrári prihlásiť aj oficiálne.
oblizprst
Ako dobre, že pán Malík nezanevrel na Varechu, aj keď sa zastrájal.
bodenloos
Hehehe nie iba Ba ale aj ine mesta poznali fazulove pyre , u nas sa robievali fazulove gulky, ale aj rolada (tomu kto to neochutnal sa to vela raz zda ako divocina). V azii ale aj australii a novom zealande dostat dokonca ja zmrzlinu s fazulovou polevou (pastou) ci plnene tasticky tak isto na sladko)






 



TOPlist