Foto: Pravda
Fedor Malík
Historicky najmladšou strukovinou je fazuľa. Obyvatelia oboch Amerík ju poznajú viac ako 1 600 rokov. Nuž a zabudli sme ešte na sóju fazuľovú a podzemnicu obyčajnú, bôb konský, viku a cícer.
V období Veľkomoravskej Ríše robili naši predkovia zo strukovín kaše. Slané i sladké. K slaným popíjali suchú bylinkovú medovinu a ku sladkým medovinu sladkú. V stredoveku bol najpopulárnejší hrach. V 16. – 17. storočí sa pomletý piekol s mandľami, so škoricou a s hrozienkami. Pozri recepty na Pochúťky zo strukovín Robila sa z neho hrachová baba, plnka do hydiny i pirohov. Hrachová kaša sa často prichucovala medom a zalievala smotanou. Strukoviny tiež liečili. Šošovicová kaša sa používala ako obklad pri liečení vredov, omrzlín, ale aj pri liečení dny!
V 17. – 18. storočí sa kráľovnou strukovín stala fazuľa. Napriek tomu, že nadúvala, vyvolávala nepokojné sny a puritáni vraveli, že dokonca i chlipné erotické žiadosti. Fazuľa je kráľovnou podnes. Väčšinou si oblieka slaný šat, výnimočne má i sladkú podobu.
V starom Prešporku, v rokoch, keď nezarodili jedlé gaštany, reštaurácie ponúkali fazuľové pyré. Od toho gaštanového bolo vraj na nerozoznanie. Pyré sa papkalo s čokoládou, so šľahačkou a pochlipkával sa k nemu jedinečný svätojurský samotok...
Diskusia k článku