Trendy:
Fašiangy sú v plnom prúde

redakcia, 10. februára 2012     8 minút čítania

Prežívame obdobie, kedy si rôznych dobrôt môžeme dopriať do sýtosti. Robili to už aj naši predkovia.


Foto: Shutterstock

Šišky sú jedným zo symbolov fašiangov.


Tradícia fašiangov je na Slovensku udomácnená, pečenie koláčov, zakáľačky, fašiangové sprievody, či vystrojenie svadieb v tomto období boli kedysi, ale sú aj dnes súčasťou povianočného obdobia.

Na Varechu v posledných dňoch pribudlo zopár chutných fašiangových dobrôt. Niet divu, fašiangy sú už v plnom prúde, pred nadchádzajúcim pôstom je treba telu dodať trochu viac energie, aj keď pri takomto maškrtení sa treba riadiť viac rozumom ako jazykom.

Viac o tomto období, ktoré trvá od Troch kráľov do Popolcovej stredy, nám porozprávala etnologička Dr. Katarína Nádaská.




Dlhé aj krátke


Foto: arch. K. Nádaskej

Dr. Katarína Nádaská


Dĺžka fašiangov sa riadila podľa toho, na aký dátum v danom roku vychádzali sviatky Veľkej noci. „Aj preto sa hovorilo o dlhom a krátkom fašiangu a zároveň sa žartovne dodávalo, že počas krátkeho fašiangu sa vydá každá dievka a počas dlhého len tie krajšie, lebo mládenci budú mať dostatok času na vyberanie,“ vysvetľuje Katarína Nádaská.

„Po fašiangoch nasledoval prvý deň štyridsať dňového pôstu tzv. Popolcová streda, alebo Škaredá streda. V minulosti platil úzus, že od Popolcovej stredy do Veľkej noci sa svadobné veselia, zábavy a muziky nekonali. V čase od Veľkej noci až do neskorej jesene bolo na poli veľa práce a počas adventu bol zase pôst, takže práve obdobie fašiangov bolo veľmi vhodným na usporadúvanie zábav a svadieb,“ dodáva etnologička.

Posledným fašiangom sa nazývajú posledné tri dni pred Popolcovou stredou - fašiangová nedeľa, fašiangový pondelok a fašiangový utorok. Oslavovali sa spevom, tancom, dobrým jedlom i niečím chutným na zvlaženie hrdla. „Názov fašiangy má súvis s nemeckým slovom Fasching – posledný nápoj. Keďže sa konalo množstvo svadieb, tak ruka v ruke s tým išli aj zakáľačky. V minulosti sa zakáľalo na fašiangy skoro v každej rodine, nielen tam kde chystali svadbu. Slovenské zakáľačky boli povestné, bola to príjemná rodinná udalosť, navzájom si vypomáhala nielen rodina, ale i susedia. Navečer, keď bolo už všetko urobené, gazdiná rozdelila výslužky zo zakáľačky a pohostila pomocníkov,“ pripomína Katarína Nádaská.


Foto: Pravda - Ivan Majerský

V období fašiangov sa konali aj tradičné zakáľačky.


Fašiangová strava bola výdatná

Počas fašiangov bolo na Slovensku bežné usporadúvať oslavy, veselice, bály, plesy, či rôzne maškarné zábavy, veľa sa hodovalo, v tomto období sa tiež konali zakáľačky. Sladké dobroty, ako sú šišky, fánky, pampúšiky, či kreple, sa pripravovali v oleji a patrili medzi tie výdatnejšie pochúťky.

„Neodmysliteľnou súčasťou fašiangovej stravy boli záviny - tvarohové, makové, orechové. Na tanieroch nechýbali zabíjačkové jedlá, údeniny, klobásky, slaninka, vajíčka – všetko to bola kaloricky výdatnejšia strava, ale zase po fašiangoch nasledoval 40 dňový pôst v minulosti bezmäsitý, takže organizmus našich predkov sa s mastnejšou a výdatnejšou stravou vyrovnal,“ dodáva etnologička Nádaská.

Fašiangové sprievody plné masiek aj jedla


Foto: Pravda - Ivan Majerský

Veselé masky sú typické
na fašiangových sprievodoch.


V niektorých mestách, ale najmä na dedinách, sa aj v dnešnej dobe konajú fašiangové sprievody. Masky od výmyslu sveta zdobia tváre zábavy chtivých oslavujúcich. Najznámejšou maskou bola maska medveďa. „Mládenec, alebo muž sa prezliekol do kožucha, chlpmi navrch a bol obtočený povrieslami,“ vysvetľuje etnologička.

„Medveďa viedli na retiazke a on žartovne tancoval a strašil deti. Druhá maškara bol vojak s ražňom, na ktorý mu napichovali slaninu a klobásky. V druhej ruke mohol mať drevenú šabľu, niekedy ražeň nahrádzal šabľu. Ďalšou postavou bol muž prezlečený za ženu, v ruke niesol košík, do ktorého si ukladal výslužku, vajíčka, klobásky, chlieb.“

Sprievod bol sprevádzaný muzikantmi, ktorí veselo vyhrávali. Samotné masky používali aj naši predkovia, starí Slovania, v predkresťanskom období, na ochranu pred démonmi.

Foto: Pravda - Ivan Majerský

Kto by nepoznal chutné fašiangové fánky?


Zvykom bolo vždy si zatancovať obradový fašiangový tanec, nazývaný tiež káčerový, šabľový, alebo palicový. Fašiangový sprievod organizovala zväčša mládež, v čele sprievodu bol mládenecký richtár s veľkým ražňom na slaninu, na hlave mal klobúk s pierkom, v ruke niesol pohárik a fľašku pálenky z ktorej ponúkal na ceste okoloidúcich. Za ním boli slobodní mládenci a na konci sprievodu išli muzikanti.

„Všeobecná zábava a fašiangové sprievody trvali od nedele popoludní do utorka a všetko to vyvrcholilo pred polnocou obradom tzv. pochovávania basy. Ako výslužku dostávali fašiangovníci najmä vajíčka, slaninu, klobásky, fľašu pálenky, či vína, niekde aj peniaze. Z výslužky sa vždy večer robilo pohostenie na zábave,“ dodáva doktorka Nádaská.

Pochovávanie basy

Po dlhom zabávaní sa, tancovačkách a hodovaní pri tradičných jedlách (vyprážané fánky, šišky, pražená slaninka, klobáska, či vajíčka), nasledoval záver fašiangov, ktorý sa končil obradom pochovávania basy. Bol to vlastne symbolický žartovný pohreb všetkých pôžitkov – hudby, jedla aj zábavy.


Foto: Pravda - Ivan Majerský

V tomto období sa zvykne pripravovať
aj chutná huspenina.


„Počas pochovávania basy mládenci nad basou lamentovali a vykladali, oplakávali ju – najmä hlavný vykladač pospomínal všetky jej dobré i zlé vlastnosti a počas jeho dlhého vykladania zo zástupu občas zaznievali upozornenia - Maru si neber, lebo nevie variť. Anču si neber, lebo nevie šiť. Katu si neber, lebo nevie gazdovať.

Hlavný vykladač často svojimi vtipnými replikami vyvolával hromové výbuchy smiechu medzi prítomnými. Po obrade pochovania basy, všetko stíchlo, pretože v utorok po polnoci nastávalo pôstne obdobie začínajúce sa Popolcovou stredou,“ konštatuje na záver Katarína Nádaská.

Tento rok vychádza koniec fašiangu a teda aj začiatok pôstneho obdobia na 22.február. Máte teda ešte zopár dní na to, aby ste si užili - či už vyprážané šišky a fánky, alebo rôzne zabíjačkové dobroty. Nuž a tí, čo sa v tomto chladnom počasí potrebujú zahriať, aj pálenku, hriatô, či dobré vínko.


Ako oslavujete fašiangy vy doma?



Diskusia k článku

kuchticka
Pamatam si, ze mama smazila sisky, ale tie smazila v masti a to bola najvatsia dobrota aspon pre nas deti. Tiez fanky, huspenina bola taktiez. Sprievod chodil od jedneho konca dediny a naruhy, moj starsi brat maval tu sablu a na nej slaninku, spievali rozne piesne - "fasanek sa krati uz sa nenavrati....."
tetuska
je to pekná tradícia, treba si ju udržiavať, hlavne na dedinách...
usakova
Áno, je to pekný zvyk, ja som už šišky aj fánky robila. Každý rok robím počas fašiangov.
tykadielko
ja mám veľmi rada obdobie fašiangov - všetko,čo k tomu patrí - masky,zábavy,koláče ...
kratucka
hurá,idú sa robiť fánky,,,,,,,keď sú fašianky,,,,,,,,,,
kuchticka
Ked sprievod "pochoduje" dedinou tiez spievaju: "Tamti nam nedaju tito nam daju zabili komara slaninu maju". A rozne ine vesele, zartovne.
garanco
Mne sa v pamäti zachovali iba šišky, ktoré pekávala mama.
Ale spomenula som si na list z Nemecka asi z 1967 roku, kde priateľka píše: " Na ružový pondelok sme oslavovali fašiangy...bola to sloboda bozkávania. Oslavujete aj vy ružový pondelok?" No odvtedy som sa nikde nestretla s týmto výrazom a s tou tradíciou.
arasidka
Garanco, ja si pamätám, že sa onehdy "oslavoval" u nás najviac "modrý pondelok" :))
straka1
teraz žijem opať na dedine - tu sa nedeje nič- každý si doma určite pečie-tak ako aj Ja- no žiadny sprievod sa nekoná-ŠKODA.
foufinka
aj u nas po dedine chodi sprievod v maskach s muzikou a pesnickami praju vesele fasiangy a ludia ich zato obdaruju siskami,slaninkou klobaskou,ale aj palenkou na zahriatie,vlani som si aj ja snimi zatancovala na dvore,je to pekny zvyk.
foufinka
aj u nas po dedine chodi sprievod v maskach s muzikou a pesnickami praju vesele fasiangy a ludia ich zato obdaruju siskami,slaninkou klobaskou,ale aj palenkou na zahriatie,vlani som si aj ja snimi zatancovala na dvore,je to pekny zvyk.






 



TOPlist