Foto: Kulinární studio MAFRA
Čo je bulgur?
Bulgur je celozrnná pšenica - nalámaná, predvarená a udusená. Je veľmi zdravý, má ľahkú orieškovú chuť, jeho príprava je jednoduchá. Môže sa namáčať vo vriacej vode v pomere 1:2, alebo sa pár minút povarí pod pokrievkou. Keď bulgur nasiakne vodou a zmäkne, je pripravený na konzumáciu. Môže sa zmiešať so zeleninou alebo podávať ako príloha namiesto ryže.Zeleninové variácie
Paradajky sú často ďalšou základnou surovinou taboulehu. Musia sa zbaviť semienok a nakrájať na maličké kocky. Môžete ich aj vopred ošúpať.Foto: Jana Kollárová
Šalátová uhorka nakrájaná na miniatúrne kocky bude v taboulehu krásne chrumkať, fenikel nakrájaný na jemné pásiky a krátko orestovaný je v taboulehu výrazne aromatický. Samozrejme, petržlenová vňať v taboulehu nesmie chýbať. A k nej je možné pridať lístky mäty alebo nasekanú jarnú cibuľku či pažítku.
Orechy a semienka
V libanonskom taboulehu orechy nenájdete. Nám sa ale páči, ako v mäkkom základe z pšenice a zeleniny krásne chrumkajú a dopĺňajú ho o ďalšiu chuť. Použite, aké máte práve po ruke – lieskové, vlašské, pekanové alebo mandle. Nezabudnite ich predtým krátko nasucho orestovať, aby sa zvýraznila ich chuť.Semienka fungujú v taboulehu rovnako ako orechy, preto je nimi možné orechy nahradiť. Aj semienka je nevyhnutné orestovať. Vylepšiť ich môžete kvapkou oleja a korením.
Bezlepková verzia
Bulgur obsahuje lepok a ak vám jeho konzumácia spôsobuje problémy, môžete namiesto neho použiť domäkka uvarenú tmavú quinou alebo semená mrlíka čílskeho, chuť taboulehu bude takmer identická.Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
Vyskúšajte bulgur vymeniť za domäkka uvarenú žltú šošovicu. Inokedy zasa použite tmavozelenú drobnozrnnú šošovicu.
Je možné pripraviť aj zeleninovú alternatívu, kde bulgur nahradí nahrubo rozmixovaný karfiol. Dá sa použiť surový, ale odporúčame ho krátko orestovať.
Pripravte si šalát tabouleh podľa nášho receptu:
Diskusia k článku