Exotický tabouleh:
Nemusíte sa striktne držať originálu, napasujte si ho na vlastné chute

Kulinární studio MAFRA, 14. marca 2023     3 minúty čítania

Základom tradičného libanonského jedla je bulgur a veľa petržlenovej vňate. Pôvodný recept síce nepustí, ale nikde nie je napísané, že sa s jeho ďalším zložením nemôžete pohrať.



Foto: Kulinární studio MAFRA

Čo je bulgur?

Bulgur je celozrnná pšenica - nalámaná, predvarená a udusená. Je veľmi zdravý, má ľahkú orieškovú chuť, jeho príprava je jednoduchá. Môže sa namáčať vo vriacej vode v pomere 1:2, alebo sa pár minút povarí pod pokrievkou. Keď bulgur nasiakne vodou a zmäkne, je pripravený na konzumáciu. Môže sa zmiešať so zeleninou alebo podávať ako príloha namiesto ryže.

Zeleninové variácie

Paradajky sú často ďalšou základnou surovinou taboulehu. Musia sa zbaviť semienok a nakrájať na maličké kocky. Môžete ich aj vopred ošúpať.



Foto: Jana Kollárová

Šalátová uhorka nakrájaná na miniatúrne kocky bude v taboulehu krásne chrumkať, fenikel nakrájaný na jemné pásiky a krátko orestovaný je v taboulehu výrazne aromatický. Samozrejme, petržlenová vňať v taboulehu nesmie chýbať. A k nej je možné pridať lístky mäty alebo nasekanú jarnú cibuľku či pažítku.

Orechy a semienka

V libanonskom taboulehu orechy nenájdete. Nám sa ale páči, ako v mäkkom základe z pšenice a zeleniny krásne chrumkajú a dopĺňajú ho o ďalšiu chuť. Použite, aké máte práve po ruke – lieskové, vlašské, pekanové alebo mandle. Nezabudnite ich predtým krátko nasucho orestovať, aby sa zvýraznila ich chuť.

Semienka fungujú v taboulehu rovnako ako orechy, preto je nimi možné orechy nahradiť. Aj semienka je nevyhnutné orestovať. Vylepšiť ich môžete kvapkou oleja a korením.

Bezlepková verzia

Bulgur obsahuje lepok a ak vám jeho konzumácia spôsobuje problémy, môžete namiesto neho použiť domäkka uvarenú tmavú quinou alebo semená mrlíka čílskeho, chuť taboulehu bude takmer identická.



Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Vyskúšajte bulgur vymeniť za domäkka uvarenú žltú šošovicu. Inokedy zasa použite tmavozelenú drobnozrnnú šošovicu.

Je možné pripraviť aj zeleninovú alternatívu, kde bulgur nahradí nahrubo rozmixovaný karfiol. Dá sa použiť surový, ale odporúčame ho krátko orestovať.

Pripravte si šalát tabouleh podľa nášho receptu:





ANKETA: Láka vás tabouleh vyskúšať?

64,0%



36,0%







Diskusia k článku







 



TOPlist