Druhý život vecí:
Perfektné nápady, ako sa dajú využiť tégliky od paštét

Redakcia Varecha.sk, 17. mája 2023     5 minút čítania

V domácnosti je množstvo vecí, ktoré bežne vyhadzujeme. Ale aj tým zdanlivo už nepotrebným sa niekedy dá nájsť nové uplatnenie. Napríklad také tégliky od paštét...



Foto: Evusik

Ak veci neradi vyhadzujete a radi im dávate ešte druhú šancu na život, toto je inšpirácia presne pre vás. Hneď niekoľko tipov, ako sa dajú v domácnosti využiť hliníkové tégliky od paštét nám na našich stránkach Varecha.sk a Napady.Pravda.sk prezradila dlhoročná prispievateľka @evusik.

Namiesto plechu na muffiny

Hliníkové obaly z paštét, mäsových výrobkov, či rybičiek, znesú vysoké teploty, preto sa dajú bez problémov využiť nielen na studené, ale aj teplé pokrmy.



Foto: Evusik

„Kedysi dávno som si ich odkladala. Začala som ich používať ako formičky, keď som chcela vyskúšať upiecť muffiny, špeciálny plech na muffiny som nemala a ani som si nebola istá, či ho vôbec chcem. Teraz už síce mám aj plechové aj silikónové muffinové formy, ale toto je stále výborná alternatíva,“ píše @evusik vo svojich tipoch na našich stránkach.

Ako s nimi pracovať?

Tégliky treba, samozrejme, najprv dôkladne umyť a vysušiť. Pred naplnením ich odporúča zvnútra vymazať tukom - olejom alebo maslom, potom už len naplniť cestom zhruba do polovice, poukladať na obyčajný plech a šupnúť do rúry.



Foto: Evusik

„Upečené koláčiky ešte teplé opatrne vyberieme z kelímkov a necháme vychladnúť. Idú pekne vyklopiť a ktorým sa nechce, tým pomôžeme tak, že prejdeme nožíkom po obvode a opatrne oddelíme od stien,“ radí.



Takéto krásavice @evusik upiekla v téglikoch od paštét
Foto: Evusik


Na čo ešte môžete tégliky využiť?

V téglikoch však pekávala nielen muffiny, ale aj mäsové buchty alebo zapekala zemiakovú kašu. Dajú sa v nich robiť aj rôzne sladké aj slané tortičky, pripraviť do nich môžete malé porcie pudingu alebo rôzne nepečené dobroty, či zamraziť zmrzlinu alebo jahodovú dreň.

„Dreň som po zamrazení vyklopila, dala do vrecka a mám šikovné malé porcie,“ píše @evusik. „Tie alumíniové mištičky sa dajú použiť na všetko možné a hlavne, nepotrebujete rôzne drahé nádoby, toto máte zadarmo,“ dodáva.



Podobne aj z konzerv

Ďalšej našej prispievateľke @martamm na pečenie muffinov poslúžili malé konzervy z krmiva pre mačky, ktoré pred pečením po dôkladnom umytí vyložila papierovými košíčkami.



Foto: Martamm

Pripravila v nich hrnčekové muffiny, s ktorým môžu zhrešiť aj tí, ktorí si dávajú pozor na štíhlu líniu. „Zároveň chcem ukázať, ako si môžu pomôcť tí, ktorí nemajú formy na muffiny,“ píše vo svojom recepte.

Ako vidno, v kuchyni sa fantázii medze nekladú nielen pri receptoch, ale aj pri rôznych kuchynských pomôckach. Tak čo, začnete si kelímky z paštét doma odkladať aj vy?






ANKETA: Hľadáte v domácnosti využitie aj pre veci, ktoré iní vyhadzujú?

84,5%



15,5%







Diskusia k článku

smejkad
Ja som frcala na tých trojuholnikovych a dávala som do nich do každého rohu mini buchtičku s plnou, z kysnuté ho cesta, niečo ako briosky a slimáky v nich tiež vyzerali zaujímavo 🙂






 



TOPlist