Domáca Ázia:
Nemáte všetko, čo je v recepte? Nezúfajte, existujú skvelé náhrady

Jarmila Horváthová, včera 06:00     4 minúty čítania

Samotná príprava ázijských jedál nie je až taká zložitá, problém však môže byť s prísadami...



Foto: Shutterstock

Máte chuť na Áziu alebo niečo z Orientu? Hoci väčšina exotických prísad sa dá kúpiť v ázijských obchodoch, ktorých je už celkom dosť, alebo v e-shopoch, zrejme nemáte vždy poruke to, čo je v recepte. Existujú však možnosti, ako niektoré suroviny nahradiť tak, aby to výrazne neovplyvnilo chuť jedla.



Foto: Shutterstock

Citrónová tráva

Citrónová tráva dostala svoj názov podľa vône, ktorá silne pripomína citróny. Obľúbená je najmä v indickej a juhovýchodnej ázijskej kuchyni. Nahradiť ju môžete medovkou, citrónovou kôrou alebo limetkovou kôrou. Pri poslednej však treba dávať pozor, aby aróma nebola príliš silná.



Foto: Shutterstock

Galangal

Galangal sa trocha podobá na zázvor a používa sa najmä v juhovýchodnej ázijskej kuchyni. Má sladkastú arómu s jemne kyslastou príchuťou a korenistou ostrosťou. Dá sa z receptu aj vynechať alebo nahradiť zmesou zázvoru, škorice, muškátového orieška a čierneho korenia.



Foto: Shutterstock

Kardamóm

Toto korenie je neoddeliteľnou súčasťou mnohých druhov vianočného pečiva, ale často sa používa aj v ázijskej kuchyni. Kardamóm chutí sviežo, no zároveň sladko a pálivo. Najlepšie ho možno nahradiť zmesami so škoricou: buď škoricou a muškátovým orieškom, škoricou a zázvorom, alebo škoricou a klinčekmi.



Foto: Shutterstock

Koriander

Koriandrová vňať patrí neodmysliteľne k orientálnej kuchyni - môžete ju nahradiť petržlenovou vňaťou, estragónom, kôprom alebo zmesou všetkých troch. Mletý koriander, teda mleté koriandrové semienka však chutia úplne inak a nemali by nahrádzať čerstvú vňať. V tomto prípade sa ako náhrada hodí rasca, rímska rasca, fenikel alebo ich kombinácia.



Foto: Shutterstock

Rímska rasca

Rímska rasca sa používa najmä v orientálnej kuchyni. Najlepšie ju nahradíte obyčajnou rascou s trochou anízu, alebo mletým koriandrom so štipkou čili prášku.

Kurkuma

Kurkuma má výrazne žltú farbu a tú dodáva napríklad aj karí koreniu, ktorého je hlavnou zložkou. Preto ju možno nahradiť karí korením.



Foto: Shutterstock

Sumach

Sumach (alebo aj sumac, sumah) je korenie veľmi obľúbené najmä v orientálnej kuchyni. Má sviežu, mierne kyslastú chuť. Najlepšie ho možno nahradiť citrónovou šťavou alebo jemným octom.

Thajská bazalka

Pod pojmom thajská bazalka poznáme viacero odrôd. Najznámejšia je Bai Horapa, ktorá chuťou pripomína sladké drievko – dá sa nahradiť trochou anízu. Bai Maenglak je aromatickejšia a vonia po citróne, preto sa jej hovorí aj citrónová bazalka – nahradiť ju môžete bazalkou s trochou mäty alebo medovky.



ANKETA: Nosíte si ako suvenír zo zahraničia aj miestne korenie?

50,0%



50,0%







Diskusia k článku










TOPlist