Fedor Malík:
Dobroty pani barónky

Fedor Malík, 6. mája 2014     2 minúty čítania

Barónka Megyesiová, to bol v starej Modre pojem. Čo na tom, že bola Maďarka.


Foto: Pravda - Ivan Majerský


V časoch prvej republiky boli akési tolerantnejšie časy. Modrania ju mali radi a aj ona „Modor“ milovala. Modru by nebola vymenila ani za Budapešť! Napriek tomu, že sa tam narodila a že tam žilo jej päť detí...

Žila v dolnej časti námestia, kde oproti kláštoru vlastnila rozľahlú kúriu. Hneď za ňou, za mestskými hradbami, rástla i jej vinica, vysadená pre Modranov nezvyčajnou odrodou. Nik z tunajších Kövidinku piros totiž nepestoval. Možno i preto, lebo neskoro dozrievala. Všetci už mali obrané, len barónkina „kevidinka“ ešte zrela a cibétkovatela. Ako posledná v Modre otvárala viechu.

Nalieval sa barónkin kvapalný zázrak. Bolo to vraj zlatisté, pevné a tajomné médium. Hubami mľaskala honorácia i proletári. Pre tých prvých barónka i vyvárala. Všetko to voňalo i chutilo Dolnou zemou. „Džina“, tak ju volali jej blízki, pripravovala skvelé guláše, rybie polievky, štipľavé paprikáše. Muselo byť v nich hodne papriky, hodne smotany i hodne fajnového mäsa. Raz bravčového, raz kuracieho, raz teľacieho. Džinin koláč zo strukov zelenej papriky nemal páru široko-ďaleko. Na pudingu s višňami si pochutnávali páni doktori, dekani, advokáti...

Prišiel však rok 1948 a barónka sa z Modry vytratila. Nik ju viac nezočil...



Diskusia k článku

drahoslava
Musela to byt úžasná žena.Škoda,že nemáme aj jej výborné recepty na jedlá o ktorých sa píše.






 



TOPlist