
Foto: Shutterstock
Mnohí si bez neho nevedia Veľkú noc predstaviť. Vaječný likér nie je nijaký vynález modernej doby, pochutnávali si na ňom už v 17. storočí.
Teraz ho v obchodoch dostať v rôznej kvalite aj cene, ale domáci je domáci. Jeho príprava nie je vôbec zložitá, stačia k tomu len žĺtky, alkohol, cukor a kondenzované mlieko alebo smotana. Tu je niekoľko dôležitých vecí, ktoré by ste pri jeho príprave mali vedieť.
Všímajte si dátum znášky
Základnou zložkou vaječného likéru sú žĺtky. Pri príprave likéru "nastudeno" sa používajú surové žĺtky, ale ak máte z ich použitia obavy, napríklad z dôvodu možnej salmonelózy (aj keď vysokopercentný alkohol, ktorý sa do vaječného likéru používa v princípe likviduje baktérie), zmes sa môže zahriať vo vodnom kúpeli.V každom prípade by však vajcia mali byť čo najčerstvejšie. Ideálne sú vajíčka z domáceho chovu. Ak také nemáte k dispozícii, kúpte bio vajcia, alebo aspoň vajcia od sliepok z voľného chovu, pretože sú kvalitnejšie.
Ak chcete robiť vaječný likér z kupovaných vajec, všímajte si v obchode na obale nielen dátum spotreby, ale najmä dátum znášky. Surové ich možno používať 10 dní po znáške.
Pred samotným použitím môžete pre istotu urobiť aj test čerstvosti vajec – do pohára nalejte vodu a ponorte do nej vajce. Ak klesne na dno, je čerstvé a možno ho použiť aj v surovom stave. Ak pláva v strede, dá sa použiť na varenie či pečenie, ale za surova už radšej nie, Ak vajíčko pláva hore, čerstvé určite nie je.

Foto: Shutterstock
Aký alkohol použiť?
To, aký alkohol na prípravu vaječného likéru použijete ovplyvní výslednú chuť likéru. Najčastejšie sa používa rum alebo vodka. Alkohol by mal mať minimálne 38 percent, pretože vtedy už dokáže vajcia konzervovať, takže vaječný likér sa nepokazí.Ak radi experimentujete, môžete vyskúšať namiesto klasiky ovocný destilát – čerešňovicu alebo malinovicu, prípadne ním nahradiť časť vodky.

Foto: Shutterstock
Kondenzované mlieko či smotana
Do domáceho vaječného likéru patrí aj mliečna zložka, jej výber závisí od toho, aký hustý likér chcete mať. Ak použijete sladené kondenzované mlieko, bude sa dať vychutnávať aj lyžičkou. Ak ho chcete mať redší, doplňte nesladené kondenzované mlieko. Ak chcete vaječný likér robiť za tepla, vtedy je najvhodnejšia smotana, v tomto prípade však treba pridať aj cukor.Pomer alkoholu a mliečnej vložky by mal byť minimálne 1:1, teda koľko alkoholu, toľko smotany či kondenzovaného mlieka. Ak robíte likér so smotanou, tak na 250 ml smotany sa pridáva 250 g cukru. V prípade použitia nesladeného kondenzovaného mlieka treba likér tiež prisladiť, aj keď nie toľko, lebo to je trochu sladké. Vylepšiť likér môžete aj balíčkom vanilkového cukru alebo lyžičkou vanilkovej pasty.
Príprava za studena
Najjednoduchšia je príprava vaječného likéru za studena. Najprv žĺtky a kondenzované mlieko (ak je nesladené, tak aj cukor) šľaháme do hustej krémovej konzistencie. Potom sa prileje alkohol, prípadne pridá aj vanilka a likér sa šľahá ešte 10 minút.Ak chcete vaječný likér bez tepelnej úpravy, ale máte strach zo salmonely, existuje riešenie, vyžaduje si však plánovanie. Päť a viac dní vopred zmiešajte žĺtky s alkoholom a zmes nechajte pri izbovej teplote. Alkohol postupne možné choroboplodné zárodky zlikviduje a zmes možno potom použiť bez obáv.

Foto: Shutterstock
Príprava za tepla
Ak pretrváva váš rešpekt pred použitím surových žĺtkov a chcete si byť 100 percentne istí zdravotnou neškodnosťou likéru, urobte ho za tepla, pri teplote 70 °C sa totiž možné zárodky zlikvidujú.Najbežnejšia príprava je nad vodným kúpeľom. Na to sa všetky suroviny zmiešajú v miske a nad vodným kúpeľom sa šľahajú metličkou, kým likér nezhustne.
Iný postup je, za stáleho miešania všetky suroviny pomaly zahrievať na 70 stupňov a potom ešte asi 8 minút miešať. V obidvoch prípadoch treba dávať pozor na teplotu, aby ste namiesto vaječného likéru neurobili sladkú praženicu. Ak máte kuchynský teplomer, v tomto prípade má jeho použitie význam. V prípade, že ho nemáte, tak hneď ako sa urobí prvá bublinka, treba likér zložiť z ohňa.
Diskusia k článku