Foto: Shutterstock
Jemná chuť a unikátna textúra robia z maku ideálnu prísadu do koláčov, sladkých jedál, ale aj slaných pečených dobrôt. Aby sme však mohli naplno využiť jeho potenciál, je dôležité vedieť, ako ho správne uchovávať. Nesprávne skladovanie totiž nepriaznivo ovplyvňuje chuť a vôňu maku.
Suché a tmavé miesto je naj
Mak je citlivý na svetlo a vlhkosť. Svetlo môže spôsobiť oxidáciu a zhoršenie chuti, zatiaľ čo vlhkosť podporuje rast plesní. Aby sme predišli jeho znehodnoteniu je teda najlepšie ho uchovávať na suchom a tmavom mieste, .Bez vzduchu mu bude lepšie
Plastové vrecká nie sú ideálne na dlhodobé skladovanie maku, pretože neposkytujú dostatočnú ochranu pred vzduchom a vlhkosťou. Mak môže navyše absorbovať pachy z okolia, čo môže zmeniť jeho chuť.Foto: Shutterstock
Na ochranu maku pred vzduchom a vlhkosťou je ideálne používanie hermeticky uzatvárateľných obalov, ako sú sklenené nádoby s tesniacim vekom alebo plastové nádoby so vzduchotesným uzáverom. Vzduchotesné obaly tiež pomáhajú udržať jeho čerstvosť a zabraňujú prenikaniu pachov z okolia.
Keď je mak pokazený, prezradí ho:
Do chladničky či mrazničky?
Pre dlhodobé skladovanie je najlepšie umiestniť mak do chladničky. Chladné prostredie spomaľuje proces oxidácie a predlžuje jeho trvanlivosť.
Tip z Varechy: Varecháčka @bubaya dáva mak do mrazničky: "Mak dávam do mrazničkových sáčkov, vytlačím dobre vzduch a poriadne uzavriem. Skladujem tak aj pomletý mak a mleté orechy, aj sušené hríby, už roky rokúce s úspechom a kvalita zostane nezmenená. Mám teplú špajzu a ešte teplejšiu pivnicu, čo by nepotuchlo, to by zlojovatelo alebo by sa do toho pustili mole," píše v diskusii o uskladnení maku na Varecha.sk.
Nepomletý vydrží dlhšie
Celý mak vydrží dlhšie ako mletý. Preto, ak to nie je nevyhnutné, melieme mak až tesne pred použitím. Pomletie urýchľuje oxidáciu tukov, ktoré sú v maku obsiahnuté, čo vedie k žltnutiu a znehodnoteniu chuti.Foto: Shutterstock
Mletý mak taktiež ľahšie absorbuje vlhkosť z okolitého prostredia. Vlhkosť môže podporiť rast plesní a mikroorganizmov, ktoré vedú k jeho rýchlemu znehodnoteniu. Mletý mak navyše rýchlo stráca prchavé látky, ktoré prispievajú k jeho typickej vôni a chuti.
Kupujte preto mak radšej v menších množstvách a častejšie, aby ste si vždy vychutnali čerstvý a kvalitný produkt.
Diskusia k článku