Dobré rady:
5 tipov na vylepšenie vývaru

Jana Štrbková, mesačník Varecha, 15. mája 2022     3 minúty čítania

Hovädzí vývar je kráľom slávnostných polievok. S našimi tipmi ho pripravíte ešte lepší a chutnejší.



Foto: Shutterstock

1. Číry vývar

Kosti aj mäso vkladáme do studenej vody, až potom hrniec položíme na oheň, pomaly privedieme k varu a oheň zmiernime. Keď začne polievka vrieť, na povrchu sa vytvorí pena, ktorú zbierame lyžicou, aby bol vývar krásny, číry. Trvá to asi päť minút, zbierame dovtedy, kým sa pena neprestane tvoriť. Na miernom ohni varíme čiastočne prikrytý, hladina by sa mala len mierne vlniť. Ak sa vývar bude variť prudko, pena sa rozptýli v hrnci a tekutina sa zakalí. Vývar počas varenia nemiešame. Počas varenia odstraňujeme penu aj nadbytočný tuk. Obsah hrnca musí byť neustále pod hladinou vody.

2. Zväzok byliniek

Ak máme dostatok čerstvých byliniek, môžeme do vývaru pridať previazaný zväzok zložený z dvoch stoniek petržlenovej vňate, stonky tymianu, bobkového listu. Zväzok byliniek v tomto zložení poznáme aj pod názvom „bouquet garni“. Na ochutenie polievok a mäsových jedál ho používali francúzski kuchári už v 17. storočí. Čerstvé bylinky poukladáme do kytice, obalíme ich petržlenovou vňaťou a potom ich starostlivo previažeme potravinárskym povrázkom. Ak máme len sušené bylinky, nasypeme ich do plátenného vrecúška a previažeme. Chuť byliniek sa cez plátno dostane do polievky, po dovarení vrecúško vyberieme.



Foto: Shutterstock

3. Koreniny

Do mäsových vývarov pridávali gazdinky tradične okrem guľôčok čierneho korenia aj čerstvý zázvor a sušené klinčeky. Zázvor musel byť dôkladne očistený a nemalo ho byť veľa, stačil asi centimetrový kúsok. Tradične do vývaru pridávali aj dva celé klinčeky, trochu strúhaného muškátového orieška a šafranu. Takto získal vývar skutočne výnimočnú chuť a farbu.

4. Odstránenie nadbytočného tuku

Nadbytočný tuk po uvarení vývaru môžeme odstrániť tak, že ho po dovarení a precedení vývar necháme päť minút postáť. Potom z hladiny naberačkou alebo lyžicou tuk posťahujeme. Ďalšou možnosťou je uvarený vývar dať do chladničky a počkať, kým na povrchu stuhne, potom tuk jednoducho zoškrabať.

5. Skladovanie

Precedený vývar môžeme do dvoch hodín schladiť, preliať do nádob, dobre uzavrieť a dať zmraziť. Nádoby vždy napĺňame len do dvoch tretín, lebo tekutina mrazením zväčšuje objem. Takto uskladnený vývar môžeme rozmrazovať po jednotlivých porciách. Spotrebovať ho treba do dvoch mesiacov.





ANKETA: Patrí hovädzí vývar pravidelne k vášmu nedeľnému obedu?

62,8%



37,2%







Diskusia k článku







 



TOPlist