Dilema horúceho leta:
Patrí chlieb do chladničky alebo nie?

Jarmila Horváthová, dnes 06:00     3 minúty čítania

V teplom letnom počasí sa potraviny kazia rýchlejšie a chlieb nie je výnimkou. Veľa surovín dokážeme ochrániť, ak ich dáme do chladničky, platí to aj o chlebe?



Foto: Shutterstock

Odpoveď znie, neplatí. Chlieb sa cíti najlepšie pri izbovej teplote. Do chladničky na dlhšie skladovanie nepatrí, pretože je v nej vlhko a môže tam splesnivieť rýchlejšie ako vonku. Okrem toho v chladničke chlieb stráca chuť a ľahko absorbuje iné pachy.

Chladná teplota navyše paradoxne spôsobuje, že chlieb rýchlejšie „starne“. Ak sa predsa len rozhodnete dať chlieb do chladničky, tak len na krátko a vzduchotesne zabalený do zeleninovej priehradky.

Ako teda chlieb správne v horúcich dňoch skladovať?

Prvá vec sa netýka skladovania, ale nákupu. V teplom počasí určite nekupujte krájaný chlieb, ale uprednostnite chlieb vcelku. Krájaný totiž splesnivie rýchlejšie - a to aj v normálnom počasí, keďže ho často balia ešte horúci a v baleniach sa potom kondenzuje vlhkosť.

Ak napriek tomu jednoznačne uprednostňujete krájaný chlieb pred celým, ak je vonku horúco, treba ho dať do mrazničky a vyberať vždy len toľko krajcov, ktoré práve zjete.



Foto: Shutterstock

Na skladovanie celého chleba sú najvhodnejšie kameninové alebo hlinené nádoby, tie udržiavajú optimálnu vlhkosť. Ak máte iný chlebník, môžete doň dať kúsok jablka alebo zeleru, tie zabraňujú tomu, aby chlieb vysychal. Chlieb možno dať aj do špeciálneho vrecúška na chlieb a k nemu vložiť kúsok jablka, ale treba ho kontrolovať, lebo v teplom počasí môže splesnivieť aj v ňom.

Kontrolovať, čistiť

Ak nemáte nič z toho, chlieb možno nechať aj v papierovom vrecku, v ktorom ste ho priniesli z obchodu a zabaliť ešte do plastového vrecka alebo tašky. Aj tu ho však treba, v deň keď ho nejete, kontrolovať.

Ak používate nádobu na chlieb, tú treba pravidelne čistiť, na čo je dobré myslieť už pri kúpe a vybrať taký materiál, ktorý sa dá dobre udržiavať. Tiež je dôležité, aby bol chlebník dostatočne vetraný, aby mohla unikať vlhkosť a nemohla sa tvoriť pleseň.

Nádoba na chlieb by sa mala čistiť každé jeden až dva týždne. Len voda alebo suché utieranie sú nedostatočné, vhodné je nádobu vyutierať zmesou vody a octu a potom dôkladne vysušiť papierovou utierkou.



ANKETA: Kupujete balený nakrájaný chlieb?

30,3%



69,7%







Diskusia k článku

smejkad
Za mňa najlepšia vec voskové vrecko. Oveľa lepšie, ako som čakala, keď som ho kupovala a pochvaľujú si aj naši rodičia, už po 80 tke.









TOPlist