Foto: Shutterstock
Pleseň na potravinách je zvyčajne viditeľná voľným okom. Okrem vzhľadu menia plesne aj štruktúru napadnutých potravín, ktoré následne často zmäkne a zmení farbu, chuť a vôňu. Pleseň tvorí spóry, ktoré spôsobia, že potraviny získavajú zelenú, bielu, čiernu alebo sivú farbu.
Ušľachtilá pleseň neškodí
Niektoré druhy plesní nášmu zdraviu neuškodia. Ušľachtilú pleseň nájdete na syroch s modrou plesňou - roquefort, gorgonzola alebo naša niva. Kmene plesní, ktoré sa na výrobu syrov používajú, nie sú nebezpečné, pretože neprodukujú škodlivé mykotoxíny (hubové jedy).Foto: Shutterstock
Medzi ďalšie druhy plesní, ktoré nie sú zdraviu škodlivé, patria plesne koji, ktoré sa používajú ku kvaseniu sójových bôbov pri výrobe sójovej omáčky. Tieto plesne sa tiež používajú na výrobu octu a ďalších kvasených nápojov.
Na tieto pozor!
Zdraviu škodlivým mykotoxínom sa darí v potravinách, ale aj na vlhkých stenách, v chladničke či dokonca v špongii na riad. Akútna otrava mykotoxínmi sa prejavuje najmä tráviacimi problémami, ako sú zvracanie či hnačka. V závažných prípadoch môže dôjsť aj k zlyhaniu pečene.Dlhodobé pôsobenie mykotoxínov na ľudský organizmus môže spôsobiť zhoršenie funkcie imunitného systému a môžu sa podieľať aj na vzniku niektorých druhov rakoviny. Aflatoxíny prítomné v orechoch, semenách a obilninách môžu dokonca poškodiť obličky.
Pretože nie je možné úplne zabrániť kontaminácii mykotoxínmi, vytvorili potravinárske firmy systém monitorovania obsahu mykotoxínov v potravinách, aby sa na pulty predajní takého potraviny nedostali.
Potraviny, ktoré majú plesne najradšej
Čím obsahuje potravina viac vody, tým je náchylnejšia na plesnivenie, napríklad:Plesne však rastú aj na iných potravinách, vrátane mäsa, orechov, mlieka a priemyselne vyrábaných potravín.
Ako plesniveniu potravín predchádzať?
Tieto plesňou napadnuté potraviny sa dajú zachrániť
Všeobecne platí, že ak pleseň rastie na mäkkých potravinách, mali by ste ich okamžite vyhodiť. Niektoré potraviny napadnuté plesňou sa však dajú ešte zachrániť. Patria k nim:Foto: Shutterstock
Pri odstraňovaní plesne z povrchu potravín vždy odkrojte aspoň 2,5 cm z potraviny navyše (okolo plesne a pod plesňou). Snažte sa, aby sa ostrie noža nedotklo pri krájaní plesnivej časti potraviny a nekontaminovalo zdravé miesto.
Prvá pomoc
Čo robiť, keď omylom zjete kúsok plesnivého chleba alebo inej potraviny? Hoci sa môže zdať, že nikto predsa plesnivé potraviny nekonzumuje, môže sa nám to jednoducho prihodiť napríklad pri tvrdých syroch.Foto: Shutterstock
V prípade, že nedopatrením skonzumujete niečo plesnivé, nemusíte hneď utekať k lekárovi. Neprepadajte panike a snažte sa detoxikovať. Ak ste v poriadku, váš imunitný systém si s votrelcom hravo poradí.
Ak zjete väčšie množstvo plesnivej potraviny, môžu sa objaviť zažívacie problémy - bolesť brucha, či hlavy. Ak chcete mať istotu, že ste nič nezanedbali, užite aktívne uhlie - v mnohých prípadoch dokáže skutočne zázraky.
Diskusia k článku