K tým prvým patril v minulosti aj francúzsky markíz d´Oignon (Cibuľa) de Blois, ktorý naučil v 16. storočí cibuľu milovať aj kráľovský rod Bourbonovcov. Francúzska cibuľa, biela, žltá aj fialová, bohatá na „smradľavý" syringol, zavelila svetovej gastronómii. Niet hádam jediného slaného jedla v našom hrnci, kde by k spolužitiu jednotlivých zložiek neprispievala cibuľa... V detstve som ju nenávidel. V puberte som už po nej poškuľoval a v dospelosti som si ju zamiloval. Vajcia na cibuľke, bravčové aj hovädzie na cibuľke, cibuľové osúchy, paradajovo–cibuľový šalát, chlieb s husacou masťou a cibuľou... Alebo taký rez viniča vo vinici Pánovej. Desiata, obed aj olovrant v ušmudľanej taške tovarichára. Dve veľké cibule, kus slaniny, ostrý nôž, pol pecňa chleba a fľaša „čingíru". To boli časy... Tie dnešné sú trochu iné. Cibuľa však v nich nechýba. Práve naopak. Učenie francúzskeho markíza bolo zasiate do úrodnej pôdy. Cibuľová polievka, cibuľové omáčky. Dnes si pripravíme bielu cibuľačku. Dve cibule a dva strúčiky cesnaku nakrájame na kolieska a opražíme ich na masle a múke do podoby bielej zápražky. Tú zalejeme pollitrom zeleninového vývaru a decilitrom bieleho suchého vína. Polievku ochutíme soľou, čiernym korením a varíme ju zo dvadsať minút. Keď je hotovo, naložíme ju do tanierov a posypeme nastrúhaným tvrdým syrom. V poslednom čase sa mi veľmi osvedčil anglický čedar. Syr možno vymeniť za nakrájané kocky z pripravenej cesnakovej hrianky. A ešte čosi. Variant nemeckej „cvíbelsupy" je nemysliteľný bez prídavku celestínskych opražených slížikov. Po nemecky sa volajú „flédle" a do slovenčiny sa prekladajú, ako „vložka do polievok zo slaného palacinkového cesta". Nuž a sme doma...
Najčítanejšie Nové Horúce Zážitky 1 10 zákuskov, ktoré by mali ochutnať všetci milovníci kakaa 2 Sv. Valentín: 10x Sladké srdiečka pre vaše lásky 3 10 receptov na bravčové karé s fantáziou 4 Slaný Valentín: Navarené s láskou, podávané so srdcom 5 12 valentínskych tipov: Srdiečka a čokoláda, to je naozaj pekný pár 1 Varecha 8/2019: Desiata do práce i do školy 2 Naša kaša 3 10 receptov na bravčové karé s fantáziou 4 10 zákuskov, ktoré by mali ochutnať všetci milovníci kakaa 5 Varecha 7/2019: Zemiaková párty toto sú najkomentovanejšie redakčné články. 1 Receptová SÚŤAŽ na február: Hráme aj o sadu kuchynského riadu! (14 komentárov) 2 TOP 30 receptov (január 2019): Od guláša po hlivu (11 komentárov) 3 TOP nápady (január 2019): Krásne svietniky vyrobené doma! (7 komentárov) 4 Valentínske buchtičky (3 komentáre) 5 Naša kaša (3 komentáre) toto sú vaše najnovšie články. pridať nový 1 Frezia68: Ako sa mi strácajú veci... 2 An3da: Kniha receptov z Varechy 3 Kecupicek: Drobné pečivo, alebo ako nás Lucia strašila 4 Dvorka: Výrobňa proteínov 5 Fialka49: Čo si im to urobila?! 6 Manolika: Zdravím všetkých varecháčov 7 Dvorka: Moja záhradka. Ďalšie články >
Cestovanie Jedlo Tovar Zdravie 1 Celodenná aj večerná lyžovačka v poľských Tatrách v obľúbenom stredisku Jurgow Ski len 1 km od hraníc 2 Vytúžený relax v Dudinciach v hoteli Hviezda*** s neobmedzeným kúpaním, zábalom a stravou podľa výberu 3 Zimná rodinná dovolenka v Nízkych Tatrách z pohodlia hotela AVENA RELAX HOTEL*** a 1 dieťa do 12 rokov v cene 4 Zahrejte sa v Relax Aqua & Spa v Trnave s vodným svetom a wellness 1 Darčekový poukaz na nákup na ZľavaDňa 2 Všetky burgre z ponuky Estévečky za rovnakú cenu 3 Obľúbené 3-chodové darčekové menu pre dvoch v TOP reštauráciách Bratislavy – Au Café, Portofino, Leberfinger 4 Gurmánska 4-chodová večera so vstupom do Thermal ŠÍRAVA SPA RESORT**** 1 Nástenné a stolové fotokalendáre - najkrajšie spomienky po celý rok 2019! 2 Fotokalendáre – najkrajšie momenty za posledný rok na jednom mieste 3 Difuzéry s esenciálnym olejom na osvieženie vzduchu a upokojenie mysle 4 Ročné predplatné časopisov Biker a Cyklistika s cyklomapami a sprievodcom Tour de France 2019 1 Dentálna hygiena a ročná starostlivosť v Martin Dental Clinic 2 Profesionálna dentálna hygiena vo White Smile v Starom Meste 3 Thajské kráľovské balíčky Prerelax – Exclusive Thai centrum 4 Vstup alebo permanentka do Spa centra Hotela Devín**** Ďalšie zľavy >
Mäsité recepty Bezmäsité recepty Koláče, zákusky Torty Polievky Šaláty Mäsité recepty Bravčové pliecko na divoko Zemiakový kebab (fotorecept) Boršč Karé na kyslej kapuste so slaninou a bryndzou Roláda z karé a zo zemiakov so zelerovým nákypom Bezmäsité recepty Pudingový kysnutý závin Bezlepkové šišky bez kysnutia Zemiakové placky s hubami (fotorecept) Tvarohové šišky (fotorecept) Bezlepkový chlieb s kôrkou (fotorecept) Koláče, zákusky Maková bábovka so zemiakmi (fotorecept) Bezlepkové pečené šišky (fotorecept) Tvarohové koláče bez vajca (fotorecept) Škoricový trhanec (fotorecept) Tvarohové koláče z kysnutého tvarohového cesta (fotorecept) Torty Torta Agnes Bernauer (fotorecept) Torta k narodeninám Gaštanová torta Kataríny Brychtovej (videorecept) Rýchla bezlepková Schwarzwaldská torta Nepečený zákusok s jahodami Polievky Sýrovo-žloutková polévka Šampiňónový krém Luštěninová polévka S Hudbou Vesmírnou (videorecept) Polievka z mletého mäsa a koreňovej zeleniny (fotorecept) Komprdárka (fotorecept) Šaláty Domácí salát Rumcajs Salát z červené řepy s vlašskými ořechy Celerový salát a cibulový chléb bez mouky Parmezánové košíčky s kuracím šalátom (fotorecept) Zimný teplý šalát