Chutný poklad:
Černice posilnia zdravie a uberú roky aj kilá. Ako využiť ich silu z plodov aj listov

Jana Klimanová, 29. júla 2024     6 minút čítania

Či už ich budete konzumovať čerstvé alebo ich pridáte do koláča či spracujete na džem, vaše telo sa vám za to poďakuje.



Foto: Shutterstock

Černice, alebo správne ostružina černicová, malé tmavé bobule s jemne kyslastou chuťou, dozrievajú v júli a v auguste, pri teplom, slnečnom počasí aj skôr. Ak ich nazbierate viac ako skonzumujete, sú skvelé na džem, sirup či likér. Avšak nielen plody, ale aj listy sú plné zdraviu prospešných látok.

Čerstvé plody

Hodia sa do ranného jogurtu, chutia s tvarohom, ale aj v ovocných či zeleninových šalátoch, sú výborné k tvrdým a plesňovým syrom, pripraviť si môžete aj niektorý z dezertov s týmto šťavnatým ovocím.



Foto: Shutterstock

Ak máte veľké množstvo černíc, môžete ich zamraziť. Pred zmrazením ich dôkladne umyte, osušte a rozložte na plech. Po zmrazení ich presypte do vzduchotesných vreciek. Takto si ich môžete uchovať na neskôr, napríklad na prípravu smoothie alebo na pečenie.

Konzumácia čerstvých plodov vám prospeje, ak trpíte zápchou, jedna šálka denne pomôže znížiť vysoký tlak, čerstvé plody vám dodajú energiu pri vyčerpaní a slabosti.

Zavárané černice

Alternatívou k čerstvým a mrazeným černiciam sú zavárané plody.


Džem

Umyté plody (500 g) dajte do hrnca, pokvapkajte šťavou z citróna, zasypte 250 g cukru a povarte 10 minút. Keď černice zmäknú, rozmixujte ich ponorným mixérom a dajte do pohárov. Uzavreté poháre obráťte hore dnom a nechajte vychladnúť. Černicový džem je vynikajúci proti hnačke.



Foto: Shutterstock

Výluh z listov

Nielen bobule, ale aj listy ostružiny černicovej pomôžu pri zdravotných problémoch. Na výluh z listov potrebujete 50 g listov a 1 l vody. Listy zalejte vriacou vodou, a po 20 minútach výluh sceďte.

Výluhom kloktajte pri kašli, angíne a zápaloch ústnej dutiny. Pomáha tiež pri psychickom vypätí, vysokom tlaku a hnačke. Výluh z černíc sa používa na kúpeľ pri kožných ochoreniach.

Ako nám černice pomáhajú

  • 1. Bohaté na antioxidanty: Černice obsahujú vysoké množstvo antioxidantov, ako sú vitamíny C a E, ktoré pomáhajú chrániť telo pred škodlivými voľnými radikálmi. Tieto antioxidanty môžu znížiť riziko chronických ochorení, ako sú srdcové choroby a rakovina.
  • 2. Podpora trávenia: Vysoký obsah vlákniny v černiciach podporuje zdravé trávenie. Pravidelná konzumácia môže pomôcť pri prevencii zápchy a udržaní zdravého tráviaceho traktu. Černice ocenia tí, čo sa snažia zhodiť prebytočné kilá.
  • 3. Zlepšenie imunitného systému: Vitamín C, ktorý černice obsahujú vo vysokom množstve, je nevyhnutný pre správne fungovanie imunitného systému. Pravidelná konzumácia černíc môže pomôcť znižovať riziko infekcií.
  • 4. Pevnosť a pružnosť pokožky: Céčko v černiciach sa postará tiež o dobré hojenie rán a produkciu kolagénu. Betakarotén v černiciach priaznivo vplýva na hydratáciu suchej pleti.
  • 5. Lepšia psychika: Vďaka horčíku prispievajú černice k správnej funkcii nervovej sústavy, ale aj k celkovej psychickej pohode.
  • 6. Ochrana zraku: Černice obsahujú luteín a zeaxantín, karotenoidy, ktoré sú dôležité pre zdravie očí. Pomáhajú chrániť sietnicu pred škodlivým modrým svetlom a znižujú riziko vzniku degenerácie makuly.
  • 7. Protizápalové účinky: Ak vás pobolievajú kĺby a svaly, doprajte si pravidelnú dávku čerstvých černíc. Ich jadierka obsahujú éterické oleje a salicyláty s protizápalovým účinkom.


  • Čaj z listov

    Liečivý čaj si môžete pripraviť z čerstvých aj sušených listov. Zbierajte nepoškodené listy, čaj zo zvädnutých listov by vám mohol spôsobiť tráviace problémy. Najlepšie obdobie pre zber listov je v čase kvetu.



    Foto: Shutterstock

    1 PL sušených listov v šálke zalejte horúcou vodou a po 10 minútach sceďte. Po vychladnutí si môžete čaj ochutiť medom. Čaj z listov černice je vynikajúci pri nachladnutí, zápale pľúc a priedušiek, bolestiach v hrdle a pri angíne.

    Černicový likér

    Na černicový likér budete potrebovať 2 litre černicovej šťavy, ktorú spolu s paličkou škorice, piatimi klinčekmi a 500 g nerafinovaného cukru povaríte 15 minút na miernom stupni. Na záver koreniny vyberte, k vychladnutej šťave pridajte liter rumu a likér nalejte do fliaš. Černicový likér je výbornou prevenciou v chrípkovom období.

    Černice v koláči

    V neposlednom rade si zdravé černice môžete dopriať aj v podobe chutného koláčika. Pečené aj bez pečenia, vyberte si dobrotu spomedzi týchto receptov.





    ANKETA: Chutia vám čerstvé černice len tak samotné?

    96,8%



    3,2%







    Diskusia k článku







     



    TOPlist